Misterija organizma Dragoljub Ivkov (lekar ) i Nikola Milić s glavom Milena Dravić, koja priča Foto:printscreen/Youtube

Projekcija i razgovor o dokumentarnom filmu "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" Gorana Radovanovića biće održani 2. septembra u Velikoj sali Doma omladine, u okviru serijala "DOC Cinema Masters", s početkom od 20 sati, saopšteno je iz DOB-a.

Reditelj i scenarista dokumentraca Goran Radovanović govoriće pred publikom, dok će moderatorka razgovora biti producentkinja Jovana Nikolić.

Nagrađivani dokumentarni film „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“, koji traje 74 minuta, istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji. Tada, u specifičnoj političkoj i društvenoj klimi pod patronatam Saveza komunista Jugoslavije, s javnih govornica, osuđivan je film „WR: Misterije organizma“ iz 1971. godine reditelja Dušana Makavejeva (1932-2019).

U dokumentarcu se poslednji put za života pojavljuju i glumica Milena Dravić i sam Makavejev. Takođe, u Radovanovićevom filmu svedoče i Svetozar Cvetković, Slobodan Miletić, Ilija Bašić, Petar Volk, Andrej Popović i Branislav Dimitrijević…

Ovaj dokumentarac premijerno je prikazan 2019. godine na FEST-u postavši tada prvi dokumentarni film proglašen za pobednika u takmičarskom programu „Srpski film (Srbija i prijatelji)“.

Scenario ostvarenja „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ potpisuju reditelj Goran Radovanović i Boris Trbić, dok su u autoskoj ekipi i Dragan Đorđević, Aleksandra Angelovski, Miroslav Jakovljević, Ognjen Milošević, Maja Kokić…

Bonus video: Čuvari formule u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar