Foto:WALT DISNEY / AFP / Profimedia

Dejvid Hend, sin animatora koji je stvorio sa Voltom Diznijem originalnu “Snežanu i sedam patuljaka” iz 1937. godine osudio je Diznijev predstojeći rimejk u kojem glavnu ulogu igra Rejčel Zegler.

Od trenutka kada je Dizni najavio rad na novoj “korektnijoj” verziji omiljenog crtanog filma mnogih generacija, rasprave na društvenim mrežama i u stranim medijima ne prestaju. Mnogi se bune zbog izmena u priči, kao i odabira glumaca, a Rejčel Zegler probudila je gnev izjavom da “originalna priča više nije prikladna za modernu publiku i mlađe generacije”:

Foto: Justin Ng / Avalon / Profimedia

– Naša verzija je sveža i nova priča o mladoj ženi koja može da funkcioniše bez princa. Da, nemam kožu belu kao sneg i neću je izbeljvati za ulogu – rekla je Zegler dodajući da je u animiranom filmu iz 1937. veliki fokus dat ljubavnoj priči što ovde neće biti slučaj:

– Lik Snežanu bukvalno uhodi! To je jako čudno! Nismo to hteli da uradimo ovog puta. Novu Snežanu neće spasiti princ i neće sanjati o pravoj ljubavi, nego o tome da bude lider što i jeste u njenoj mogućnosti!

Foto:Spartacus / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Kao i mnogi drugi studiji, Dizni intenzivno radi na uključivanju raznolikih nacija, rasa i društvenih zajednica koje su tokom istorije bile marginalizovane i diskreditovane, pa su tako sada uloge „magičnih stvorenja“ koja su u “Snežani” dobili mesto nekadašnjih patuljaka, sudeći po fotografijama poverene pripadnicima najrazličitijih grupacija.

Dizni je objavio da je odlučio da deo o patuljcima izmeni, jer „nisu želeli da podgrevaju stereotipe o ljudima sa patuljastim rastom“.

Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

S druge strane, upravo se glumci patuljastvog rasta i žale na ovu odluku Holivuda jer su “nekada bar imali mogućnost da dobiju važne uloge patuljaka, vilenjaka i drugih bića, a sada, kada je sve to povereno “kompjuteru i digitalnim efektima, ostaju bez posla”:

– Sigurno nam neće dati da igramo uloge recimo bankara, advokata i drugih ozbiljnijih uloga. Najbolji primer je “Snežana”, ali i novi “Vili Vonka” gde Umpa Lumpu igra “smanjeni” Hju Grant. To je nedopustivo – reakcija je glumaca.

Udruženje glumaca niskog rasta podseća da su u originalnim filmovima poput “Vilija Vonke i fabrike čokolade” imali pregršt uloga, doduše sporednih, ali ipak vrlo značajnih.

– Normalan sled bi bio da sada nakon tih uloga sledeće dobijemo glavne lekara, muža, ljubavnika, ali ne, sad iako svuda propagiraju osvešćivanje kada je reč o stereotipima i diskriminaciji, mi imamo sve manje posla – saopštili su glumci, prenosi „Gardijan“.

U jednom intervjuu Piter Dinklidž, glumac sa patuljastim rastom, jedan od najvećih zvezda “Igre prestola” i Marvelovog univerzuma, rekao je povodom odabira da latino glumica Rejčel Zegler igra Snežanu:

– Vi ste na jedan način progresivni, ali još uvek pravite onu jebenu priču o sedam patuljaka koji zajedno žive u pećini. Zar nisam učinio ništa da unapredim stvar iz svoje kutije za sapun? Pretpostavljam da nisam dovoljno glasan. To što ste ih zamenili “magičnim stvorenjima” a samo jedna osoba niskog rasta je zaposlena to nije nikakav napredak!

Scene iz filma Sirano, premijera, taramaunt film, repertoar, Fest, romantična drama, Piter Dinklidž, Nagrađivani režiser Džo Rajt , bioskop, ljubavni trougao.
Film Sirano Foto: Upimedia.com / Promo

Dejvid Hend je u intervjuu za “Telegraf” istakao da se uopšte ne slaže sa ovakvim odlukama i izmenama originalne ideje njegovog oca po kojem je i dobio ime, piše „Independent“.

– Mladi nikada nisu videli original i nemaju pojma šta pričaju. To je sasvim drugačiji koncept i ja se uopšte ne slažem s njim. Znam da se ni moj tata ni Volt takođe ne bi slagali – kazao je Hend koji sada ima 91 godinu optuživši autore da „menjaju priče, menjaju tok misli likova i izmišljaju nove ‘woke’ stvari“:

– Iskreno, smatram da je prilično uvredljivo to što su uradili sa nekim od ovih klasičnih filmova. Nemaju poštovanja prema onome što su Volt i moj otac uradili. Mislim da se zbog ovoga okreću u grobovima!

Foto:WALT DISNEY / AFP / Profimedia

Izjave Rejčel Zegler nedavno su ponovo buknule na TikToku gde su ocenjeni kao “pseudofeminizam“.

U TikTok video snimku sa više od 10 miliona pregleda jedna kritičarka je rekla:

– Nije antifeministički želeti da se zaljubiš, želeti da se venčaš, želeti da ostaneš kod kuće, da budeš nežen, da budeš domaćica. Nijedna od ovih stvari vas ne čini manje vrednom osobom ili ženom. Kritikovanje Diznijevih princeza nije feminističko. Nije svaka žena lider. Ne želi svaka žena da bude lider. Ne želi svaka žena moć niti žudi za njom i to treba da bude u redu!

Zegler nije direktno odgovorila na ovu debatu, ali je u objavi na Tviteru 11. avgusta napisala: „Nadam se da će svet postati ljubazniji. Budite ljubazni. tretirajte jedni druge sa strpljenjem i empatijom, zapamtite da ste voljeni bezuslovno, bez obzira na vaše greške, bez obzira na vaše nesporazume. vi to zaslužujete. Svako zaslužuje ljubav i da živi bez straha”.

Bonus video: Dizni fantazija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare