Foto: WALT DISNEY PRODUCTIONS - Album / Album / Profimedia

Premijera prvog celovečernjeg ostvarenja u filmskoj istoriji održana je na današnji dan pre 85 godina, a u pitanju je kultni crtani Volta Diznija "Snežana i sedam patuljaka".

Radi se o ekranizaciji istoimene bajke braće Grim o mladoj princezi Snežani koja je pobegla od zle maćehe i našla utočište u kući sedam patuljaka. Premijera je održana 21. decembra 1937. godine u bioskopu „Carthay Circle Theatre“. Film je odmah postao izuzetno popularan i više puta je ponovo prikazivan u bioskopu, sve dok nije izdat na VHS-u 28. oktobra 1994. godine.

Film ima dve sinhronizacije na srpski jezik iz 1990-ih koje su i danas dostupne na internetu. Prva je ilegalno rađena od strane amatera i piratski je izdata na VHS kasetama.
Drugi vojs-over je radio „Kvartet Amigo“. Zvaničnu srpsku sinhronizaciju uradio je 2019. godine studio Livada Beograd.

Od kada je crtani izašao, svi su bili očarani mladom princezom Snežanom u koju je zaljubljen princ. No, ona je živela sa svojom zlom maćehom, kraljicom, kojoj je čarobno ogledalo jednog dana reklo da je Snežana lepša od nje. Kraljica je zbog ljubomore naredila svom lovcu da je odvede duboko u šumu i tamo je ubije. Lovac nije imao srca da ubije nedužnu Snežanu, nego ju je upozorio na zlu kraljicu i pustio da pobegne duboko u šumu. Tako je Snežana pronašla kuću u kojoj je živelo sedam patuljaka.

Foto: WALT DISNEY PRODUCTIONS – Album / Album / Profimedia

Rad na snimanju „Snežane i sedam patuljaka“ započeo je početkom 1934. godine i u junu iste godine u „Njujork Tajmsu“ Volt Dizni je najavio snimanje svog prvog igranog filma.
Pre “Snežane”, Dizni je bio prvenstveno uključen u produkciju kratkog animiranog filma o Mikiju Mausu i serije „Silly Symphonies“. Dizni se nadao da će ojačati prestiž i prihode svog studija sa dugometražnim filmovima. Procenjivalo se da bi „Snežana“ mogla da bude snimljena sa budžetom u visini od 250.000 dolara; ovo je bio deset puta veći budžet od „Silly Simphonies“.

Holivudska filmska industrija podrugljivo je nazivala projekat „Diznijeva ludost“, još dok je bio u fazi snimanja. Međutim, Dizni nije odustajao, te je morao da založi i svoju kuću u hipoteku, kako bi finansirao troškove snimanja, što je na kraju dovelo do ukupnih troškova u iznosu od 1.488.422 dolara.

Volt Dizni je od početka predlagao da svaki od patuljaka, čija imena i ličnosti nisu navedena u originalnoj bajci, mogu imati svoja karakterna obeležja. Imena patuljaka su izabrana između pedeset potencijalnih prema njihovim karakterima. Dizni je ohrabrivao sve zaposlene u studiju da doprinose priči, i nudio je pet dolara svakome ko smisli nešto. Animatori su uradili, prebrisali, prepravili ili bacili na hiljade slika, pre nego što su konačno dobili finalni izgled patuljaka. Taj proces trajao je dve godine. Zanimljivost je da je šest patuljaka imalo obrve kao Volt Dizni, jedini izuzetak je Srećko, koji ima čupave, bele obrve.

Foto: WALT DISNEY PRODUCTIONS – Album / Album / Profimedia

Frenk Čerčil i Leri Mori komponovali su 25 pesama za film, a iskorišćeno je manje od pola. „Snežana“ je prvi film, igrani ili animirani, čija je muzika objavljena kao album.

Poznata je priča da je „Snežana“ bila jedan od omiljenih filmova Adolfa Hitlera. Posedovao je kopiju i često je prikazivao u svojoj kući, a navodno je čak i crtao skice likova iz filma i zamišljao šta bi dalje radili. Tokom posete Nemačkoj 1938. Roj Dizni je prodao film kao jedan od 50 američkih filmova koje je te godine kupio nacistički režim. Film nikada nije prikazan zbog rastućeg antiamerikanizma, ali je Hitler dao kopiju njegovom privatnom bioskopu.

Na 11. dodeli Oskara, Dizni je nagrađen počasnim Oskarom za „značajnu inovaciju koja je oduševila milione i postavila temelje novog žanra zabave“. Uručen mu je jedan Oskar normalne veličine, i sedam malih.

Koliko čarolija Diznijeve princeze i dalje traje, 85 godina kasnije, govori podatak da je najavljena prva filmska adaptacija „Snow White“ u režiji Marka Veba, a u glavnoj ulozi naći će se Rejčel Zegler, dok će zlu kraljicu igrati Gal Gadot. Nedavno je kompanija Dizni odlučila da promeni deo radnje nakon što je glumac Piter Dinklidž kritikovao način na koji su planirali da prikažu osobe koje su patuljastog rasta. Dizni je odlučio da prihvati ovu kritiku, a reditelj Mark Veb i snimatelji su se konsultovali s osobama koje boluju od ahondroplazije (retke bolesti koja uzrokuje patuljast rast) kako bi promenili delove filma koje oni smatraju uvredljivim.

Takođe, proteklih godina se ovaj film našao i na meti takozvane „kulture otkazivanja“, jer, kako su neki tvrdili, uključuje „poljubac princa koji se događa dok glavna junakinja spava i to bez njenog pristanka“. Šta će na kraju ostati u novoj adaptaciji videćemo tek 2024. godine kada je najavljena premijera.

Bonus video: Volt Dizni – Život ispunjen maštom i misterijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar