"U tišni noći"

Kompanija "Balet Dortmund" iz ovog nemačkog grada, sa tandemom autora i igrača Lusijom Lakarom i Metjuom Goldingom, gostovaće večeras u 20 časova u teatru Madlenianum, sa predstavom “U tišini noći”, u okviru 20. izdanja Beogradskog festivala igre.

Predstava koju donosi „Balet Dortmund“ je vec danima rasporodata, dok interesovanje beogradske publike ne jenjava, kaže se u saopštenju organizatora.

Putovanje kroz noć sa baletskim zvezdama Lusijom Lakarom i Metjuom Goldingom, otkriva priču u kojoj su emotivna skrovišta dvoje ljudi osvetljena iz različitih perspektiva. Najčistija igra i kinematografske refleksije vode publiku kroz prelepe scenske ideje praćene muzičkim hitovima i kostimima inspirisanim estetikom šezdesetih godina prošlog veka. “U tišini noći” je komad koji nas podseca na omiljene filmske klasike i čini da poželimo da vreme stane.

„U tišini noći“

Lakara i Golding oduševili su beogradsku publiku prošle godine sa svojim prvim celovečernjim komadom u produkciji Baleta iz Dortmunda. Sada se vraćaju sa novom predstavom, koja je vec osvojila svetske scene i kritiku.

„Još dok smo pripremali „Fordlandiju“, imali smo ideju za novi komad. Ovoga puta, želeli smo da imamo čvrstu priču. Obično su u baletu narativi poređani hronološki – imate prvi, drugi, treći, a nekada i četvrti čin, a mi smo nastojali da naša predstava liči na film. Priča se uostalom može ispričati i bez unapred utvrđenog reda, odnosno sa neočekivanim zapletima. U filmu uvek postoji faktor iznenađenja. U suštini, radi se o jednom paru koji u toku jedne noći oživljava ceo svoj život. Kroz komad se prožimaju prošlost i sadašnjost, ali i mašta i stvarnost. Ono što smo, nadam se uspeli, jeste da do kraja publika ne zna kako ce se predstava završiti. Kao u filmu“, rekla je Lakara.

A Metju Golding dodaje da je vreme dešavanja predstave,  a to su šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka, veoma poseban muzički period.

„Ja sam odrastao na tim popularnim pesmama, jer sam sa porodicom živeo u Severnoj Americi. Međutim, nastavio sam da slušam te pesme, do danas. Za komad „U tišini noci“, dodao sam malo muzike Filipa Glasa i Maksa Rihtera, koju sam neprimetno kombinovao sa zvucima šezdesetih. Materijal zvuči povezano, a stari hitovi su dobili jedno savremenije čitanje.“

Koncept, izvođenje, produkciju i režiju potpisuju oboje, dok je Metju Golding takodje i koreograf i autor filmske režije u ovom spektaklu.

Izbor muzike je sledeći: Five Satins, Philip Glass, Ben E. King & The Drifters, Edith Piaf, Max Richter, Righteous Brothers, The Ronettes. Kameru i ekranizaciju potpisuju Valeria Rebek i The Black Cactus.

Bonus video: Predstava „Deca“ – Narodno pozorište u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar