Foto: Nemanja Jovanović/Nova.r

Još jedan, novi protestni forum ispred Ministarstva kulture biće održan u petak, 29. septembra s početkom od 13.30 sati u organizaciji Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, koja poziva sve umetnike i kulturne radnike da im se pridruže u Vlajkovićevoj 3.

Novi protest Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, nakon dva održana u junu i ultimatuma Ministarstvu kulture s rokom do septembra, ima za cilj da se skrene pažnja na neophodnost pravovremenog raspisivanja konkursa, kao i na zloupotrebu budžeta protivpravnim dodeljivanjem sredstava kroz diskrecioni fond.

Iako ova asocijacija godinama apeluje na Ministarstvo kulture da svoj posao radi odgovorno i omogući kulturnim radnicima dostojanstvene uslove za rad, uvek stižu, kako navode, tipski odgovori – da Ministarstvo kulture nije u mogućnosti da išta promeni, jer ih u tome sprečavaju zakoni; da rešavanje zahteva nije u njihovoj nadležnosti, već najčešće Ministarstva finansija…

Sve promene koje je, navodno, Ministarstvo kulture spremno da sprovede, kozmetičke su prirode, ocenjuju iz Asocijacije NKSS, dodajući kako isto ministarstvo diskrecionim odlukama, van konkursnih procedura, dodeljuje sredstva, što obrazlažu brojkama iz 2022. godine.

Tokom prošle godine više od polovine novca (2,5 miliona evra) izdvojenog za konkurse (3,9 miliona evra ukupno za celokupnu podršku savremenom stvaralaštvu) dodeljeno je direktno, van konkursa, diskrecionim odlukama ministarke. Iako Zakon o kulturi (član 76, stav 10) predviđa da se diskreciona sredstva dodeljuju u maksimalnom iznosu od 25 odsto od ukupne mase odobrenih sredstava za finansiranje, dodeljeno je znatno više, a projekti su podržavani iznosom od preko milion dinara po projektu.

Za najveći broj tih projekata prekršena je i zakonska odredba koja nalaže da se diskrecionim odlukama mogu finansirati isključivo projekti od izuzetnog značaja koje nije bilo moguće unapred planirati. Uprkos tome, veliki broj podržanih projekata su tekuće, planirane aktivnosti organizacija, tvrde iz Asocijacije NKSS, navodeći da je, primera radi, festival Kustendorf, pored 14 miliona dinara kojim je 2022. podržan na konkursu za savremeno stvaralaštvo, podržan i sa dodatnih 11 miliona dinara kroz diskreciona sredstva; da „Nama film“ dobija 13,5 miliona dinara za sufinansiranje tri filmska projekta iz diskrecionih sredstava; potom da „Preduzeće za marketing, produkciju i promociju Savršeno dobra misija d.o.o.“ dobija 4,2 miliona dinara za izložbu o deceniji rada Aleksandra Denića…

S protesta u junu Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministarstvo, kako dodaju iz ove asocijacije, ne pokazuje spremnost da pravovremeno raspiše javne konkurse u kulturi za narednu godinu, kako bi omogućilo normalan rad akterima u kulturi. Nejasno je zašto Ministarstvo kulture poziva na zakone koje u praksi krši, zašto se slaže sa zahtevima kulturne i nezavisne scene ako smatra da nema resursa da ih ispuni i zašto se dijalog fingira, a obećanja nikad ne siđu sa papira?

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Da li je ovo Ministarstvo kulture svih građana ili partijsko Ministarstvo kulture i da li je to uopšte Ministarstvo ili mehanizam za zloupotrebu javnog novca, pitaju na kraju iz Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije uoči novog protesta.

Bonus video: Lalić o umetnicima koji su se prodali vlastima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar