Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Drugi put ovog meseca umetnici okupljeni oko Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije protestuju ispred Ministarstva kulture zbog, kako kažu, zloupotrebe javnog budžeta za kulturu i načina na koji se sprovode konkursi. Oni smatraju da je položaj kulturnih institucija, nezavisne scene, umetnika i radnika u kulturi ozbiljno urušen, a nadležne kritikuju i zbog toga što se na konkursima dodeljuju javna sredstva velikom broju "fantomskih organizacija".

Kako je javila reporterka N1, umetnici su blokirali Vlajkovićevu ulicu i sede na ulici, poređani u krug na, kako to nazivaju, protestnom forumu.

Na tom skupu predstavljaju rezultate svoje analize konkursa koje sprovodi Ministarstvo kulture.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Okupljeni su okačili i transparente u kojima kritikuju rad ministarstva, a jednim od njih poručuju: „Za mlade cvonjak a za fantomske organizacije milioni“.

Marijana Cvetković iz organizacije Servis za savremeni ples rekla je za N1 da svi rezultati analize konkursa koje je Nezavisna kulturna scena uradila „listom pokazuju koliko se taj budžet namenjen savremenom stvaralaštvu u kulturi zloupotrebljava“.

„Za finansiranje organizacija i delatnosti koje nemaju nikakve veze s kulturom, već npr. s trgovinom, poljoprivredom, neki čudnim aktivnostima koje ne možemo pratiti na njihovim stranicama koje ne postoje. Konkurs služi za pranje para i tu je više od 30 projekata tog tipa sa višemilionskim sumama koji su podržani kroz konkurs za savremeno stvaralaštvo od strane Ministarstva kulture“, naglasila je Cvetković.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Ona je naglasila i da Nezavisna kulturna scena traži ostavku ministarke kulture Maje Gojković.

„Ovi fantomski konkursi nam govore da Ministarstvo kulture zloupotrebljava svoju poziciju i da novac namenjen kulturnim radnicima preusmerava u sumnjive projekte i organizacije čije rezultate javnost nikada ne može da vidi“, rekla je Cvetković.

Bonus video: Protest umetnika ispred Ministarstva kulture

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare