Maja Gojković Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministarka kulture Maja Gojković pozvala je predstavnike Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije na sastanak i otvoreni razgovor u petak, 9. juna o temama koje su naveli u svom proglasu.

Ministarstvo kulture naglasilo je da je uvek spremno na konstruktivan pristup i dijalog sa pojedincima i organizacijama koje deluju na polju kulture. Ministarstvo je otvoreno, kako je navelo, i za razgovor o dodatnom unapređenju konkursnih procedura i optimizaciju njihovog trajanja, kao i za sva druga pitanja od značaja za unapređenje rada umetnika u našoj zemlji, piše „N1“.

Podsetmo, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) saopštila je ove nedelje da je Ministarstvo kulture Srbije objavilo nedavno rezultate konkursa kojima su potvrdili potpuni izostanak „brige, kompetencija i znanja o sektoru kulture, te potpune nespremnosti za dijalog sa umetnicima i kulturnim radnicima, koje navodno zastupaju.“

NKSS zato je pozvao sve umetnice i kulturne radnike na protestni skup i otvoreni forum ispred Ministarstva kulture danas u 12 sati.

– Da zajedno kao scena definišemo naredne korake u vezi sa katastrofalnim rezultatima konkursa i pokušamo da sprečimo dalje urušavanje institucija i nezavisne scene i zloupotrebu budžeta za kulturu od strane nekompetentnih ličnosti, bez elementarne profesionalne etike i odgovornosti – precizirala je ta grupa umetnika.

Bonus video: U podne protest umetnika ispred ministarstva kulture

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare