Foto: Nova.rs

Ovih dana italijanski mediji intenzivno najavljuju internacionalno baletsko takmičenje u Bolonji. Italijanska dnevna novina La Republika posvetila je ovom takmičenju značajan prostor predstavljajući već u naslovu „tri dana koja donose novu igru u Bolonju“.

U tekstu je posebno naglašeno da se radi o „prvoj ediciji internacionalnog konkursa za umetničku igru od koga se očekuje mnogo“.

Foto: Nova.rs

Baletski kritičar Karmijelo Zaparata navodi da takmičenje u Bolonji počinje u petak 10. novembra majstorskim časovima i radionicama koje vode izuzetni koreografi, pedagozi i igrači, od Jakopa Godanija, direktora kompanije Drezden Frankfurt i dugogodišnjeg asistenta čuvenog Vilijema Forsajta, Paola Manđole, direktora Nacionalne kompanije igre iz Valete, Elizabete Ćeron, čuvene italijanske kritičarke i pedagoga, kao i pedagoga nacionalnih baletskih akademija iz Beča i Budimpešte.

Foto: Nova.rs

U samom uvodu članka u „La Republici“ navedeno je da je direktorka ovog međunarodnog takmičenja Aja Jung ujedno osnivačica „jednog od najprestižnijih evropskih festivala – Beogradskog festivala igre“.

Događaj predviđa učešće mladih i najmlađih igrača iz Italije, Grčke, Srbije, Hrvatske, Bosne, Mađarske, Poljske, Portugala, Turske i Velike Britanije.
„Scena pozorišta Duze, koje ove godine obeležava dvestotu sezonu, biće mesto susreta mladih generacija i istaknutih profesionalaca, dok su ulaznice za događaj brzo planule“, kaže se u prilogu.

Foto: Nova.rs

Subota je dan posvećen takmičenju iz oblasti baleta, dok je nedelja rezervisana za savremenu igru i nove tehnike. U tekstu „La Republike“, ali i u brojnim online magazinima navedene su stipendije i angažmani koje su članovi žirija, akademije i trupe iz čitave Evrope – pripremile za pobednike ovog konkursa.

Veliki gala koncert u subotu, 11. novembra na sceni Teatra Duze, obećava program u kome će učestvovati pobednici baletskog dela takmičenja, rame uz rame sa profesionalnim igračima koji izvode radove Jakopa Godanija, Valerija Longa i Paola Manđole. Deo večeri čine i baletski divertismani koje donose igrači Baleta Verone i Opere San Karlo iz Napulja.

Bonus video: Aplauz za balet Ko to tamo peva u Ljubljani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar