Foto: FCS/Promo

Izložba "Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979" biće otvorena 5. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda, s početkom u 19 časova, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

Na izložbi, koja će trajati do 10. jula Filmskoj galeriji KCB-a, biće predstavljen 41 filmski plakat iz perioda od 1970. do 1979. godine, koji se čuvaju u fundusu i arhivu Filmskog centra Srbije.

 

Postavka donosi plakate koji su urađeni za popularne ratne spektakle, kao što su „Sutjeska“ Stipe Delića, „Užička republika“ Žike Mitrovića, „Partizanska eskadrila“ Hajrudina Krvavaca. Takođe i za najgledaniji jugoslovenski film – „Valter brani Sarajevo„, koji je takođe potpisao Krvavac.

Posetioci KCB-a biće u prilici da vide i plakate iz ostvarenja „Crveni udar“ (Predrag Golubović), „Dvoboj za južnu prugu“ (Zdravko Velimirović), „Okupacija u 26 slika“ (Lordan Zafranović), „Izdajice i ratni zločinci“ (Stole Janković), „Nokaut“ (Boro Drašković), „Ljubavni život Budimira Trajkovića“ (Dejan Karaklajić), „Čovek koga treba ubiti“ (Veljko Bulajić)…

Sa sedamdesetim počinje etabliranje masovne kulture u Jugoslaviji, dok se istovremeno profilišu prve filmske, muzičke, sportske i televizijske zvezde, podseća u tekstu za katalog izložbe dr Jovan Čekić, dodajući:

Foto: FCS/Promo

– Ukoliko je u početku u pitanju dominantno simbolički kapital, sa približavanjem masovne zabave medijskim standardima Zapada, počinju se jasno ocrtavati prvi obrisi celebrity kulture. U tom trenutku nove filmske zvezde i poznati iz različitih registara masovne kulture pripremaće tlo za buduće kapitaliste ekonomije pažnje.

Pristup koji kombinuju minimalni grafički postupak i lice popularnih glumaca vidljiv je na plakatima za filmove „Žuta“ (Vladimir Tadej), „Burduš“ (Mića Popović), „Paviljon 6“ (Lučijan Pintilije)… Neka rešenja donose samo crtačku bravuroznost ostajući minimalna kao što je slučaj sa „Beštijama“ (Živko Nikolić), „Derviš i smrt“ (Zdravko Velimirović) ili „Bube u glavi“ (Miša Radivojević).

Nakon Beograda izložba „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979“ biće, kao i ona koja joj je prethodila „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1945-1970“, postavljena i u drugim gradovima Srbije.

Bonus video: Hičkok, fenomen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar