Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Izložba "Mića Popović - slikarstvo permanentne pobune", čija je autorka dr Vesna Kruljac, otvorena je sinoć u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

SANU obeležava stogodišnjicu rođenja ovog umetnika i akademika, čije je stvaralaštvo obeležilo epohu srpskog posleratnog modernizma.

Posetioci imaju priliku na izložbi da vide paradigmatična dela iz svih razvojnih faza Popovićevog slikarskog opusa, koja su nastajala u periodu od 1946. do 1990. godine.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

U okviru tematski koncipirane izložbe biće prikazani: autoportreti, portreti, figuralne kompozicije, mrtve prirode i pejzaži, koji ukazuju da je Popovićevo slikarstvo bilo istraživački otvoreno za nove formalne podsticaje i istovremeno vezano za umetničku tradiciju, a permanentno kritički nastrojeno prema dominantnim estetičkim normama i političkoj ideologiji Titove Jugoslavije.

Odabrana dela demonstriraju promene na planu formalnog jezika, počev od reafirmacije međuratnog „poetskog realizma“ ili intimizma, preko simboličkog govora, asocijativne i enformelne apstrakcije, do figuracije u duhu pop znaka i postmodernističkog simulakruma, dok u domenu sadržaja potvrđuju da je Popovićev opus imao jedan postojani centar, a to je istina, pre svega o običnom čoveku i njegovoj sudbini u konkretnom istorijskom vremenu i sredini.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Tokom trajanja izložbe biće organizovana predavanja dr Vesne Kruljac i drugih stručnjaka posvećenih istraživanju i interpretaciji stvaralaštva Miodraga Miće Popovića.

Izložba „Mića Popović – slikarstvo permanentne pobune“ traje do 5. novembra.

Bonus video: Spoj tradicije i modernog: Izložba pirotskih ćilima u beogradskim Silosima 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar