Na dnu oceana postoje neki svjetovi“ Romana Nikolića Foto:Promo/Hartefakt kuća

Predstava „Na dnu oceana postoje neki svjetovi“, autorski projekat Romana Nikolića u saradnji sa izvođačima Anitom Matić Delić, Franom Maškovićem i dramatuškinjom Oljom Lozicom, održaće se u nedelju, 3. marta od 20 časova, u Hartefakt kući.

Hartefakt ovim gostovanjem nastavlja da neguje svoju programsku celinu “Gosti u Kući”, kojom dovode u Beograd uspešne i nagrađivane predstave iz regiona koje nemamo priliku često da vidimo u drugim pozorištima, s posebnim naglaskom na drame nezavisne scene.

Na dnu oceana postoje neki svjetovi“ Romana Nikolića Foto:Promo/Hartefakt kuća

Komad „Na dnu oceana postoje neki svjetovi“, u produkciji udruženja Arterarij iz Zagreba, nastala je prema motivima Euripidove „Medeje“ pri čemu je u predstavu diskretno ugrađena prikupljena dokumentarna građa o slučajevima infanticida.

“Glavni protagonisti ove predstave, kao i u originalnom predlošku, i dalje su Jason i Medeja, ali u viziji i režiji Romana Nikolića, Medeja više nije čarobnica, ćerka kolhidskog kralja Ejeta, niti je Jason vođa Argonauta. U savremenom svetu oni su jedan uobičajen i gotovo ni po čemu poseban bračni par, koji ne obavlja nikakve javne i društveno odgovorne dužnosti. Oni sa dvoje dece žive u porodičnoj kući s lepo uređenom okućnicom u samom centru grada, ali poput Euripidovih junaka, takođe su i bračni par čija je „ljubav“ spletom akumuliranih životnih iskustava dovela oboje do tačke loma, tačnije do razilaženja u viziji budućnosti”, zapisala je o predstavi Olja Lozica i dodala:

“U ovom lavirintu bogatog i složenog ljubavnog odnosa gledaoce vodi složen metaleptički narativni okvir koji Romano Nikolić suptilno gradi sudaranjem intenzivnih glumačkih kreacija s poetskim slikama u ambijentu ruinirane, napuštene porodične kuće. U tom prostoru mešaju se trenuci sadašnjosti s trenucima prošlosti, mešaju se nedosanjani snovi, neizgovorene opaske, zamerke, ali i mnoštvo uspomena na ljubav, sreću, ispunjenje i međusobno poverenje. Na tom mestu bračnih igara ustanovljuju se savremeni Jason i Medeja, oboje ogorčeni na svoj način, dovedeni do granica preispitivanja koje vodi u krizu identiteta.”

Na dnu oceana postoje neki svjetovi“ Romana Nikolića Foto:Promo/Hartefakt kuća

Lozica naglašava da ovaj komad postavlja ključna pitanja: „Šta uopšte znači uspostaviti i izgraditi sebe na temelju odnosa s drugim? Ili kako bi savremena Medeja rekla : Koja sam to ja – kada sam samo ja? Kada nisam ničija žena, ničija majka, kćerka. Koja sam to ja – kada sam samo ja? I jesam li ikad bila samo ja? Ko sam zapravo – ja? Ko sam ja bez – ti i ja? Ko sam ja bez – mi?“.

Bonus video: Predstava „Limeni doboš“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar