Dositej Obradović Foto: SANU

Na svečanoj ceremoniji, koja je zakazana za 27. april na Univerzitetu "Martin Luter" u Haleu, biće uručena bista Dositeja Obradovića, čiji je darodavac Srpska akademija nauka i umetnosti, saopšteno je iz SANU.

Na svečanosti na nemačkom univerzitetu akademik Miodrag Marković, potpredsednik SANU, uručiće bistu Dositeja Obradovića, a u pitanju je replika skulpture Petra Ubavkića iz fonda Umetničke zbirke SANU.

Ova bista inače krasi predvorje Svečane sale Srpske akademije nauka i umetnosti.

Dositej Obradović Foto: SANU

Deo svečane ceremonije na Univerzitetu „Martin Luter“ 27. aprila biće i otvaranje izložbe „Vuk Stefanović Karadžić – Putešestvije po Srednjoj Nemačkoj“. Upravo se 2023. navršava 200 godina od kada je Vuk Karadžić boravio u Haleu.

Istoga dana će, tako, u Haleu biti odata počast dvojici naših velikana, napominju iz SANU, dodajući da je ideja o ovom svečanom događaju potekla od Ambasade Republike Srbije u Nemačkoj, s ciljem da se u tamošnjoj javnosti podigne svest o kulturno-prosvetnim vezama između Srbije i Nemačke koje sežu nekoliko stotina godina unazad.

Ne samo da je Vuk Karadžić sarađivao i drugovao s Johanom Volfgangom fon Geteom, braćom Šiler ili braćom Grim, već je i Dositej Obradović jedno vreme proveo na studijama u Haleu, i bio inspirisan nemačkom naukom i umetnošću.

I drugi velikani naše kulture i nauke ostavili su velike tragove u Nemačkoj. Među njima: Laza Lazarević, Mihajlo Pupin, Nadežda Petrović…

Bonus video: Dositejevi dani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar