Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Nakon velike i uspešne godine za “Sandens” sa hvaljenim filmovima poput "Prošli životi", "Passages", "Fair Play" i "20 dana u Mariopolju" koji su svi imali premijere na “Sandensu”, svi pogledi su uprti u ono što će se pojaviti na ovogodišnjem izdanju, koje se održava u Park Sitiju u Juti do 28. januara.

Sa „Sandens“ festivalom koji sve više izlazi iz digitalnog okvira Kovid ere, program za 2024. godinu nudi nekoliko provokativnih znakova pitanja sa manje poznatim projektima i više nepoznatih faktora, pružajući uzbudljiv i neizvestan set filmova za otvaranje nove godine, piše „Gardijan“.

Evo nekoliko najvećih potencijala:

“The Outrun” – Nora Fingšajd

Četiri puta nominovana za Oskara, irska glumica Serše Ronan možda je imala mali korak unazad sa naslovima „See How They Run“ i „Foe“, ali ulazi u 2024. s dva sigurnija projekta, od kojih će se prvi odvijati van takmičenja u sekciji premijera. Pre nego što je vidimo u ratnoj drami „Blitz“ Stiva Mekvina kasnije tokom godine, Ronan je glavna zvezda filma „The Outrun“, adaptacije memoara novinarke koja se pretvorila u spisateljicu Ejmi Liptrot. Memoari opisuju njen povratak kući na Orknejska ostrva nakon borbe sa alkoholizmom u Londonu. Film obećava intimnu predstavu za Ronan i težak, neuredan pogled na zavisnost sa oštrom naracijom u formi flešbekova, podsećajući na film „Wild“ Žan-Marka Valjea, koji je 2015. doneo Riz Vinterspun nominaciju za Oskara.

“Union” – Bret Stori i Stiven Majn

Rast Amazonovog carstva doveo je do predvidljivih problema kada su radnici počeli da pružaju otpor protiv niza nepravednih praksi. Dokumentarni film „Union“ objedinjuje priče i putovanja onih koji se bore protiv kompanije, fokusirajući se na Krisa Smolsa, poznatog organizatora prvog sindikata u kompaniji. To je stara borba, a reditelji Bret Stori i Stiven Majn stekli su intimni pristup modernoj verziji borbe, pogođenoj Kovidom, dok se primenjuje šarmantna ofanziva kako bi se suprotstavili dezinformacijama koje Amazon širi. Verovatno će biti jedan od najuzbudljivijih filmova na festivalu.

“Love Me” Endrju i Sem Cukero

Kristen Stjuart možda je dugogodišnja posetiteljka “Sandens” festivala, ali njena sreća tamo – od “The Runaways” do “Welcome to the Rileys”, nije uvek bila jednaka njenom talentu. Ona ima dva značajna filma na ovogodišnjem festivalu, oba zvuče fascinantno različito, u prvom glumi uz glumca koji se tamo nešto bolje snašao – Stivena Jana, čije je putovanje prema prvoj nominaciji za Oskara počelo premijerom filma “Minari” na “Sandensu” 2020. godine. Par igra u filmu “Love Me”, postapokaliptičnom romantičnom filmu koji traje milijardu godina, intrigantnom postavkom koju treba videti da bi se razumela.

“Love Lies Bleeding” Rouz Glas

Još jedan veliki film Kristen Stjuart možda je malo lakši da se shvati na papiru, ali to ga ne čini nužno konvencionalnim. Krvavi lezbijski triler rediteljke filma “Saint Maud”. U filmu “Love Lies Bleeding”, Kristen igra menadžerku teretane koja se zaljubljuje u ambicioznu bilderku, koju igra Kejti Obrajan iz serije “The Mandalorian”, i obe se upuštaju u tragičnu kriminalnu priču. S obzirom na kontroverze koje je izazvala rediteljka Rouz Glas svojim horor-filmom, i s obzirom na to da će se film premijerno prikazati kao deo ponoćnog dela festivala, očekujte da će o ovome biti puno razgovora nakon premijere ovog vikenda.

“Presence” Stiven Soderberg

Tokom pandemije, Stiven Soderberg je stvorio jedan od retkih neophodnih filmova o pandemiji – genijalni tehnološki triler “Kimi”. I dok je manje rečeno o njegovom sledećem filmu, o čudnom i nepotrebnom “Magic Mike’s Last Dance” – njegov novi film izgleda kao uzbudljiv partner prvom. Ponovo se udružujući s scenaristom “Kimija”, etabliranim holivudskim piscem Dejvidom Kopom, za još jedan filmski eksperiment s jednom lokacijom, “Presence” je jedinstveni horor film o ukletoj kući iz perspektive duha. „Sve se otkriva kroz trenutke koje ovaj prisutni duh vidi kod ove porodice“, rekao je Soderberg za “Varajeti” prošle nedelje. „Duh je trojanski konj da pokaže grupu ljudi koji su u opasnosti da se raspadnu.“

„Freaky Tales“ – Ana Bouden i Rajan Flek

Praveći jedan od impresivnijih debija na „Sandens“ festivalu 2000-ih s moćnom dramom o učitelju i učeniku „Half Nelson“, rediteljski duo Ana Bouden i Rajan Flek imao je od tada imao nestalnu karijeru, nikada se potpuno ne uzdižući na taj nivo, posljednji put spotaknuvši se s zbunjujućim i neprijatnim odlukama da režiraju „Captain Marvel“ 2019. godine. Ali njihovo najnovije ostvarenje barem nudi znakove života, oslobođeno okova franšize, čudno nazvano „Freaky Tales“, film smešten u 80-e u Kaliforniji. Imamo četiri međusobno povezane priče, uključujući nadnaravne elemente, hip-hop, horor, kung fu i klimaks. Očekujte neočekivano s glumačkom postavom uključujući Pedra Paskala, Bena Mendelsona, pokojnog Angus Klauda i, u svom debitantskom glumačkom nastupu, Normani.

Bonus video: Gvinet Paltrou – Omražena kraljica Holivuda – od Oskara do reklamiranja vibratora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar