Ismail Kadare Foto:Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Albanski pisac Ismail Kadare preminuo je u ponedeljak u 88. godini, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa njegov izdavač Bujar Hudri.

Kadare je rođen 1936. godine u Đirokastru, malom gradu u planinama na jugu Albanije. Njegov grad, o kome je napisao roman „Hronika u kamenu“, deo je svetske baštine pod zaštitom Uneska.

Kadare je trideset godina svoje karijere pisca živeo u komunističkoj Albaniji, gde je napisao i svoja remek-dela: „General mrtve vojske“, „Prekinuti april“, „Velika zima“ i „Most na tri luka“.

„General mrtve vojske“, američki list Boston gloub (The Boston Globe), opisao ga je kao „moćan i dirljiv roman“. Takođe je uključena u 100 knjiga veka francuskog lista Mond (Le Monde). Reč je o priči o italijanskom generalu, koji posle Drugog svetskog rata odlazi u Albaniju da odnese tela italijanskih vojnika.

Kadare je „jedan od najupečatljivijih romanopisaca koji pišu na bilo kom jeziku“, piše o njemu Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Njegove knjige su prevedene na više od 45 jezika sveta, podseća Radio Slobodna Evropa. Mnogi od njih su bili zabranjeni u komunističkoj Albaniji – među njima i „Palata snova“, u kojoj Kadare elaborira o odnosu moć-pojedinac.

Ismail Kadare Foto:Gent SHKULLAKU / AFP / Profimedia

Kadare je u intervjuu za list Fajnenšel tajms (The Financial Times) 2010. godine rekao da je najponosniji na to delo.

„Napisana je 1980. i objavljena godinu dana kasnije, u najmračnijem periodu albanske tiranije. Bila je to knjiga protiv te tiranije“, rekao je Kadare.

O godinama diktature pisao je i u delima „Piramida“ i „Koncert“. Kadare je emigrirao u Francusku 1990. godine, nakon što je podržao demokratizaciju. On je 1996. postao član Francuske akademije moralnih i političkih nauka. Kadare je 1998. godine, kada je počeo rat na Kosovu, objavio knjigu „Tri dana žalosti za Kosovom“. Kadare je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada. Godinama se pominjao i kao mogući pretendent za Nobelovu nagradu za književnost. Prošle godine francuski predsednik Emanuel Makron dodelio mu je titulu „Velikog oficira Legije časti“ tokom posete Tirani.

Poslednjih decenija Kadare je živeo i pisao između Pariza i Tirane.

„U Parizu uvek radim u istom kafiću. U Tirani je to nemoguće, zbog radoznalosti ljudi“, rekao je Kadare za Fajnenšel tajms.

Reagujući na vest o smrti Kadarea, predsednik Albanije Bajram Begaj rekao je da su „Albanija i Albanci danas izgubili svog književnog genija, svog duhovnog emancipatora, Balkan pesnika svojih mitova, Evropa i svet jednog od najistaknutijih predstavnika moderne književnosti“.

– Kadare je uzdigao albansku književnost i kulturu na vrh svetske književnosti, kulture i civilizacije – rekla je predsednica Skupštine Albanije Lindita Nikola.

Bonus video: Održana komemoracija Ivanu Ivanjiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar