Pol Mekartni Foto: EPA-EFE/ALBERTO VALDES

Nakon trogodišnje pauze publika i muzičari, od Pola Makartnija i Dajane Ros, preko Kendrika Lamara, do Bili Ajliš ponovo će u junu okupirati farmu u engleskom Piltonu, na kojoj se održava festival Glastonberi.

Posle tri godine jedan od najznačajnijih muzičkih festivala na svetu Glastonberi ponovo će biti održan pred publikom krajem juna. Organizatori čuvenog festivala najavili su dolazak osamdesetak muzičkih zvezda, koje će predvoditi legendarni Pol Makartni. 

Pored nekadašnjeg člana Bitlsa povratak Glastonberija na svoje tradicionalne stecište – farmu u Somersetu obeležiće i nastupi Kendrika Lamara, Sema Fendera, Olivije Rodrigo, sastava Pet šop bojs, Foals, Skunk Anansie, Elbou i Wolf Alice, Bili Ajliš, Arla Parksa… Svoje prve nastupe na festivalu, koji će biti održan od 22. do 26. juna, održaće Fibi Bridžers, sastav TLC, džez legenda Herbi Henkok, pevačka diva Dajana Ros…

Ser Pol Makartni nastupiće na glavnoj festivalskoj bini, znanoj kao Scena piramida u subotu, 25. juna samo nedelju dana nakon 80. rođendana. Tako će imati odloženu rođendansku proslavu pred dvestotinak hiljada ljudi!

Nekadašnji član Bitlsa postaće tako najstarija glavna zvezda u istoriji Glastonberija, dok će američka pop zvezda Bili Ajliš biti najmlađa. Takođe, dvadesetogodišnja pevačica će ujedno biti i prva ženska zvezda Glastonberija još od 2016. godine.

Bili Ajliš Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Naravno, neće ovo biti prva Makartnijeva svirka na Glastonberiju, ali biće to njegov povratak u Pilton, u Somersetu posle čak 18 godina. Još 2004. svirao je u Somersetu, a tada je to bio presedan, s obzirom da je u pitanju bio prvi festivalski nastup Makartnija u višedecenijskoj karijeri. Otuda i ne čudi što je posle premijernog nastupa na Glastonberiju priznao da ga je sve podsećalo na Bitku kod Azenkura.

Podsetimo, kantautor, multiinstrumentalista i pevač bio je najavljen kao zvezda Glastonberija 2020. godine, međutim organizatori su bili prinuđeni da otkažu održavanje festivala zbog pandemije koronavirusa.

– Kada nam je Pol konačno potvrdio dolazak na Glastonberi, bili smo tako uzbuđeni. Za nas je koncert Makartnija više od sna – kazala je za BBC Emili Ivis, uz oca Majkla organizator jednog od najvećih svetskih festivala.

Pol Mekartni Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT

Organizatori su naglasili da će povratak festivala u tradicionalnoj formi, uživo s publikom, posle iznuđene pandemijske pauze, biti obeležen i zalaganjem za rodnu ravnopravnost, pa će tako ženske umetnice činiti više od polovine izvođača na Glastonberiju. U narednim nedeljama biće najavljeno još izvođača, dok će konačan spisak muzičara biti kompletiran u maju.

Poslednji put Glastonberi je održan leta 2019. godine, kada su glavne zvezde bili sastavi Kilers i Kjur, kao i Stormzi. Iako je naredne, 2020. godine festival trebalo da proslavi jubilej – 50. rođendan, pandemija je sve zaustavila.

I prošlog leta organizatori Glastonberija napravili su „virtuelni“ festival, a uživo su, uz silne tehničke poteškoće, strimovani nastupi sastava Koldplej, Dejmona Albarna, Volf Elis…

Uzbuđeni smo što se vraćamo pred publiku posle tolike pauze. Čini mi se da nam je sada svima više nego potreban. Non- stop su me svi pitali dokle će čekatu na Glastonberi – priznao je za britanski javni servis Majkl Ivis koji je daleke 1970. organizovao prvi festival nazvan Pilton Pop, Blues & Folk Festival, na kojem su nastupili Kinksi i Ti reks, da bi već godinu dana kasnije poneo prepoznatljivo ime – Glastonberi.

Iako će festival biti održan tek krajem juna, sve karte su već planule. Doduše, veliki broj ulaznica „otišao“ je zato što karte, koje su kupljene za 2020. godinu, važe i sada. Pored dobrotvornih organizacija koje Glastonberi redovno dotira, deo novca od ulaznica će ovoga puta biti uplaćen i Crvenom krstu Ukrajine.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar