Mural, Dejvid Bouvi
Foto: PinPep / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dejvid Bouvi proglašen je za najuticajnijeg umetnika u Britaniji u poslednjih 50 godina zbog svoje sposobnosti da bude maestralan i u muzici, filmu i modi, a tim povodom izgađen je jedinstveni portret od 8.500 pojedinačno postavljenih gitarskih trzalica.

Muzičar je na vrhu liste od 50 uticajnih umetnika britanskog TV kanala „Skaj Arts“,  ispred oskarovca ser Stiva Mekvina i pisca Rasel T Dejvisa, koji je oživeo „Doktora Who-a“ 2005. godine.

Na listi su i Spice girls, ser Elton Džon, Stormzi i Boj Džordž, Keril Čerčil, Majkl Klark, Anđela Karter, Mjurijel Spark i Mihaela Koel.

Mural, Dejvid Bouvi
Mural, Dejvid Bouvi Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ulični umetnik Benksi se takođe pojavio na listi, kao i režiser ser Ridli Skot i modni dizajneri Aleksandar Mekvin i Vivijen Vestvud.

Lista prepoznaje renomirane umetnike u kategorijama vizuelne umetnosti, književnosti, muzike, filma i televizije.

Top 10 lista

1. David Bowie
2. Sir Steve McQueen

3. Russell T Davies
4. Dame Vivienne Westwood
5. Caryl Churchill
6. Michael Clark
7. Angela Carter
8. Stormzy

9. Muriel Spark
10. Michaela Coel

Ovim povodom, jedinstveni portret Dejvida Bouvija napravljen je od više od 8.500 pojedinačno postavljenih gitarskih trzalica – svaka simbolizuje umetničke discipline na koje je Bouvi uticao.

Mural, Dejvid Bouvi
Foto: John Nguyen / PA Images / Profimedia

– Ovaj portret je napravljen da proslavi Dejvida Bouvija koji je proglašen za najuticajnijeg umetnika u poslednjih 50 godina. Ideja je bila da se koriste hiljade specijalno dizajniranih trzalica, pri čemu svaki dizajn predstavlja jednu od pet umetničkih oblasti Bouvijevog kreativnog života i uticaja – muziku, film, modu, književnost i umetnost. Bouvi je bio maverik i globalna ikona koja je pokrenula novu Bouvijevu eru u popularnoj kulturi – rekao je umetnik Džo Blek koji je kreirao portret.

Mural, Dejvid Bouvi
Foto: PinPep / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bonus video: Fredi Merkjuri  

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar