Dejvid Bouvi
Dejvid Bouvi Foto:EPA/MAURIZIO GAMBARINI

Posthumni album Dejvida Bouvija "Toy" objavljan je danas na 75. rođendan britanskog muzičara. Na njemu su pesme snimljene nakon čuvenog nastupa na Glastonberi festivalu 2000. godine.

Bouvi je planirao da album bude objavljen iste godine, ali odluka izdavačke kuće je bila da snimi kompletno novi materijal. Tako su pesme sa ovog izdanja postale deo legende o Dejvidovom „izgubljenom albumu“. Pre deset godina izdanje je objavljeno onlajn, a danas je album „Toy“ konačno pred publikom u punom sjaju.

Dejvid Bouvi
Dejvid Bouvi Foto: – / Wenn / Profimedia

Dejvid je zaista voleo „Toy“. Utkao je svoje srce i dušu u svako njegovo vlakno. Rekao bi mi da je to naš album, njegov i bendov, jer smo ga svi zajedno snimili u jednom trenutku, i tako brzo. Bouvi je bio prilično uznemiren kada je saznao da album neće biti objavljen, ali nije bio od onih koji bi jednostavno digli ruke – kaže muzičar, tekstopisac i dugogodišnji Bouvijev saradnik Mark Plati za „Variety“ i dodaje:

Dejvid Bouvi
Dejvid Bouvi Foto:Bruno Marzi / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

– Sada kada, nažalost, on više nije sa nama album dobija dublju i emotivniju snagu. Bio bi ponosan.

Tokom pomenutog nastupa iz 2000. godine, Bouvi je reinterpretirao pesme koje je snimio u periodu od 1964. do 1971. godine. Na ovom izdanju zastupljene su „In The Heat of the Morning“ (iz 1968. godine) sa gudačkim deonicama koje su preuzete sa originalne demo verzije, zatim „Shadow Man“, a muzičar je tom prilikom ponovo snimio i svoj prvi singl „Liza Jane“ iz 1964. godine, saopštila je kuća „Mascom“.

Dejvid Bouvi
Dejvid Bouvi Foto:EPA/MICK TSIKAS

U prvim danima 2022. godine Warner Chappell Music (WCM) i David Bowie Estate objavili su da je WCM preuzeo globalna izdavačka prava na revolucionarnom Bouvijevom katalogu autorskih pesama. Ovaj ugovor objedinjuje kompletan opus muzičara, obuhvatajući stotine pesama iz karijere koja je trajala šest decenija. Među njima su hitovi poput: „Space Oddity“, „Changes“, „Life on Mars?“, „Ziggy Stardust“, „Starman“, „Rebel Rebel“, „Lazarus“…

Dejvid Bouvi
Dejvid Bouvi Foto:EPA/STRINGER

Ugovorom su obuhvaćeni svi studijski albumi (njih dvadeset šest) koje je muzičar objavio za života kao i ovo posthumno izdanje „Toy“, zatim dva studijska albuma Bouvijevog benda Tin Machine.

„Toy“ je objavljen na platformi „Spotify“:

Dejvid Robert Džouns rođen je 8. januara 1947. godine u Brikstonu. Sa porodicom je živeo na granici između Brikstona i Stokvela u južnom londonskom okrugu Lambet.

Dejvid Bouvi
Dejvid Bouvi Foto:AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Jedna od prvih pesma kojom se proslavio bila je „Space Oddity“ iz 1969, koji je zbog spuštanja na Mesec imala velik uspeh. Najznačajniji Bouvijev album bio je „The Rise and The Fall of Ziggy Stardust and The Spiders From Mars“. To je bio konceptualni album sa pričom o vanzemaljcu koji dolazi na Zemlju, postaje megazvezda, a na kraju ga ubijaju obožavaoci. Zaštitni znak turneje bio je ogromni stakleni pauk, posebno izrađen za tu priliku.

Dejvid Bouvi
Dejvid Bouvi Foto:PA / PA Images / Profimedia

Bouvi je svojom jedinstvenom pojavom, muzikom, glumom, stilom i uopšte životom uticao na mnoge generacije i ostao inspiracija mnogima.

Dejvid Bouvi je preminuo 10. januara 2016. godine, samo dva dana nakon 69. rođendana i objavljivanja albuma „Blackstar“. Njegov producent Toni Viskonti je tada napisao:

– Uvek je radio ono što je hteo. I radio je to na svoj način i najbolje moguće. Njegova smrt se ne razlikuje od njegovog života – umetničko delo. Napravio je „Blackstar“ za nas kao oproštajni poklon. Znao sam oko godinu dana da će ovako biti. Međutim, nisam bio spreman za to. Bio je izuzetan čovek, pun ljubavi i života. On će uvek biti sa nama. Za sada je prikladno plakati.

Bonus video: Građani Londona o smrti velikog bubnjara Čarlija Votsa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare