Foto: Marko Ercegović

Izložba „CONNECTING THE FUTURE: Mladi umetnici iz Srbije i Holandije” otvorena je sinoć u Galeriji DOTS na Donjem Dorćolu.

Uviđajući značaj interkulturalnih projekata u savremenom evropskom kontekstu, kustoski tim Galerije DOTS iz Beograda – Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, u saradnji sa Galerijom Žozilda da Konseisao i nezavisnom kustoskinjom Anoš Urbanke iz Amsterdama, osmislio je i inicirao ovaj projekat u čijem fokusu je osmoro mladih talentovanih umetnika.

Foto: Marko Ercegović

U selekciji iz Srbije učestvuju umetnici Bogdan Đukanović, Lena Milovanović, Lazar Stojić i Vanja Subotić, a iz Holandije – Džulijet Altonen, Kaspar Dejong, Ruben Raven i Jope Venema. Dizajn izložbe, kao i dizajn kataloga uradila je Isidora M. Nikolić.

“U selekciji iz Srbije učestvuju umetnici koji su deo Young Art Programa Humanitarne fondacije DOTS, osnivača istoimene galerije. Young Art Program se već više od godinu dana bavi podsticanjem, promovisanjem i finansiranje stvaralaštva mladih umetnika. Većina radova koji će biti izloženi su deo zbirke Fondacije”, izjavila je kustoskinja Mirjana Dušić.

Kustoskinja Ljuba Jovićević je o ovom projektu istakla da je uspostavljanjem umetničkog dijaloga učesnici dobijaju mogućnost da u svojoj najranijoj stvaralačkoj fazi budu predstavljeni publici van svojih državnih granica, a time i novoj, drugačijoj interpretaciji.

“Ideja projekta da kroz uvid u sličnosti i različitosti misli i kreativnog rada bude podsticaj za otvorenost, kreativnost, demokratizaciju njihovog daljeg umetničkog rada”, naglasila je Jovićević.

Foto: Marko Ercegović

Anoš Urbanke, kustoskinja iz Amsterdama, o saradnji sa timom iz Galerije DOTS je dodala:

“Umetnici koje smo odabrali za ovu izložbu su iz potpuno drugačijih geopolitičkih okruženja i svakodnevnih realnosti, a njihovo spajanje iziskuje povezivanje umetničkih jezika i njihovu pažljivu artikulaciju. Ovi radovi spojeni na izložbi predstavljaju neistraženu teritoriju koja podstiče pitanja o otvorenosti, intonacijama i artikulacijama koji će tek biti određeni u budućnosti“.

Foto: Marko Ercegović

Grupna izložba CONNECTING THE FUTURE, koja kroz predstavljanje savremene umetničke prakse tek formiranih umetnika, sugeriše povezivanje dva grada, dve kulturne metropole – Amsterdama i Beograda, ima za cilj da tokom 2023. godine bude prikazana u oba grada, u izložbenim prostorima obe partnerske galerije.

Izložba u Galeriji DOTS biće otvorena do 6. maja 2023. godine.

Bonus video: Izložba Brajana Rašića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar