Peđa Obradović Foto: N1

Promocija posthumno objavljene knjige "Srž" novinara Peđe Obradovića biće održana sutra u 18 časova u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC, saopštila je izdavačka kuća "Laguna".

Roman „Srž“ autobiografska je priča novinara Peđe Obradovića, koji je preminuo 5. maja u 48. godini. Do poslednjeg trena radio je na knjizi i tako se radovao njenom izlasku. Nije dočekao izlazak svog romana, ali čitaoci će kroz „Srž“ saznati Obradovićevu priču.

Promocija knjige „Srž“ Peđe Obradovića Foto:Promo

Na sutrašnjoj promociji u knjižari Delfi govoriće Peđini prijatelji i kolege: Tatjana Aleksić, novinarka, Igor Božić, direktor TV N1, i Marjan Čakarević, urednik knjige.

Roman Obradović otvara trenutkom kada pripovedača udaraju kola i lome mu obe noge. Ispostavlja se da se saobraćajni udes dešava u trenutku kada Peđa treba da se vrati na posao posle dvogodišnje borbe s leukemijom. Osuđenom na bolnički krevet, ništa drugo mu ne preostaje do da ispiše priču o svojoj dvogodišnjoj borbi, navode iz „Lagune“.

Scene lečenja smenjuju se sa porodičnim pričama, nemoć i očaj sa slikama retkog prijateljstva i zahvalnosti. S elegantnim (auto)ironičnim otklonima i diskretnim i mudrim zaključcima o prostoru i vremenu u kojima živi, Peđa Obradović čitaoca suočava s njegovim željama, i njihovim stvarnim razlozima, s mogućnostima, koje zapravo nikada nisu male, kao i s granicama, koje se, ponekad, neopazice, pređu da bi se došlo do sebe.

Peđa Obradović do poslednjeg trena nije samo pisao „Srž“, već je uređivao Dnevnik N1, a novinarstvom je počeo da se bavi 1998. u „Blicu“. Radio je kao reporter, novinar i urednik u TV B92 i Birnu. Osvojio je i Gran pri „Laza Kostić“ Međunarodnog festivala reportaža u Somboru.

Bio je autor nekoliko TV reportaža i dva dokumentarna filma, a govorio je da je za njega najveći profesionalni uspeh kada mu kolege kažu da im nedostaje.

Iza sebe je ostavio suprugu i troje dece.

Bonus video: Ršumović recituje „Domovinu“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar