Patrijarh srpski Porfirije Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Velja Pavlović, poznati novinar i autor kultnih emisija "Nivo 23" i "Duhovnici", preminuo je večeras, a od njega se oprostio i patrijarh srpski Porfirije.

PROČITAJTE JOŠ:

Na ofijalnom nalogu na Instagram profilu, Porfirije je objavio zajedničku fotografiju s Veljom i napisao:

„Sa bolom u srcu, ali sa čvrstom nadom na Gospoda Vaskrslog primo sam vest da je večeras usnuo kultni televizijski novinar i moj dugogodišnji prijatelj Velja Pavlović. Uistinu neobična i ni malo jednostavna životna priča ovog kulturnog pregaoca nije mu bila prepreka da poimanje kulture u našem medijskom prostoru podigne do ”nivoa 23” i da poput visokog svetionika pruži svetlost mnogima koji su u takođe teškim vremenima tražili put ka luci smisla“, napisao je patrijarh Porfirije na svom instagram profilu.

Poglavar SPC ističe da je naročit doprinos ovog retko obaveštenog poznavaoca modernih književnih, umetničkih i bogoslovskih tokova bilo stvaranje i negovanje kultne emisije ”Duhovnici”, koja je od zaborava sačuvala svetitelje našeg vremena i tako čitave riznice praslavne duhovnosti učinila pristupačnim mnogim bogočežnjivim ljudima.

“ Svojom prepoznatljivom pojavom i tihim glasom, Velja je svakome od nas omogućio da radosno zauzme mesto sagovornika brojnih podvižnika i tako ne ustukne pred krstonosnim hrišćanskim putem. Zato verujem da ga upravo ti sveti ljudi prihvataju dok sada tiho ”kuca na nebeska vrata”, radujući se večnom blistanju ljubavi i smisla kojim je celim bićem živeo“, zaključio je patrijarh Porfirije.

Podsetimo, Velja Pavlović je više od četrdeset godina u novinarstvu. Napisao je i knjigu „Nivo 23“ od kultne emisije „Nivo 23“. Ovo je jedna od najstarijih emisija na TV Studio B. Emisiju je osmislio, uređivao i vodio Velja. Kako je i sam Pavlović naveo u opisu emisije, to je noćni kasni termin opuštenog ćaskanja sa gostima koji govore o kulturi na angažovan način, onako kako je kulturu definisao Slobodan Jovanović – kao pojam širi od politike.

***

BONUS VIDEO: Tamara Skrozza o Slaviši Lekiću

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar