Foto: EPA/DOMINIC STEINMANN

Britanski glumac, komičar, pisac i voditelj Stiven Fraj priznao je kako je uzimao kontroverzni lek oksikontin da bi ponovo mogao da počne da se kreće.

Glumac, koji je popularnost stekao ulogom u TV seriji „Crni Guja“ ili filmovima „Riba zvana Vanda“, „Gosford park“, „Autostoperski vodič kroz galaksiju“, „V kao vendeta“, „Šerlok Holms: Igra senki“, „Alisa u zemlji čuda“, odnosno tumačeći Oskara Vajlda u ostvarenju „Vajld“, krajem septembra doživeo je nesreću.

Dok je silazio s bine u londonskoj O2 areni, nakon održanog predavanja, pao je s dva metra visine na beton i hitno prebačen u bolnicu.

Slomio je levu nogu, karlicu, kuk, rebra… I jedva je ostao živ.

Poklonio sam se nakon što sam održao predavanje, okrenuo se da siđem s bine, ali nisam shvatio da sam na delu scene gde nije bilo ničega. Pao sam direktno na beton – prisetio se Stiven Fraj strašnog trenutka gostujući na BBC radiju 2. I govoreći prvi put za britanski javni servis o teškoj povredi i procesu lečenja britanski glumac priznao je da je dobio kontroverzni lek protiv bolova oksikontin kako bi mu pomogao da se ponovo kreće tokom oporavka od ozbiljnog pada.

Sad tek prvi put od nesreće, kako je naglasio, hoda bez štapa, a lek, narkotik druge kategorije koji je stvorio epidemiju opioidske zavisnosti u kojoj je oko pola miliona Amerikanaca u poslednje dve decenije umrlo, konzumirao je „nevoljno“.

Uzeo ga je po savetu svog hirurga, nakon upozorenja da će mu mišići nogu oslabiti ako bude čekao da bol prestane.

Fraj, kojem je 66. godina, kazao je kako mu je hirurg savetovao da će se oporavljati „mesecima i mesecima“ ukoliko ne uzima jake lekove protiv bolova.

Hirurg mu je, kako je naveo Fraj, poručio:

– Šest ili sedam nedelja ležaćeš bez sposobnosti da se krećeš. I šta će se desiti sa tvojim mišićima? Pa, atrofiraće…

Stiven Fraj Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Fraju je najpre lek ponudila medicinska sestra kad je stigao u bolnicu u južnom Londonu, i rekla mu da je da to oksikontin.

– Rekao sam: „Šta? To je opioidni lek koji izaziva veliku zavisnost i koji u osnovi stoji iza opioidne krize“. I dodao da ne bi trebalo to da konzumiram.

Međutim, već sledećeg jutra i hirurg mu je ponudio prokuženi lek:

– I njemu sam rekao da je to „krajnje ljubazno od njega, ali da ću podneti još malo bola“. Na to mi je uzvratio: „Pogrešno razumeš. Nisam ga uopšte propisao zbog tebe. Prepisao sam ga zbog NHS-a“ (National Health Service – britanski zdravstveni sistem, inače besplatan, prim.aut.).

Fraj ga je na kraju poslušao, i još dodao da se tek sada oseća dobro i da hoda bez pomoći štaka ili štapa, preneo je „Gardijan„.

U radio emisiji zahvalio se NHS-u, dodajući da je zdravstveni sistem „izvanredan“. Deleći svoje iskustvo o bolnici kraljice Elizabete, u kojoj se lečio, dodao je:

– Ovo nije poznata bolnica, ali rade tamo izvanredan posao svakog dana. Bili su mi briljantni. Oni su pod velikim pritiskom, ali za svoje pacijente čine sve što požele – zaključio je Stiven Fraj.

Bonus video: Aleksis Manentni o saradnji s Bjelogrlićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar