Foto: Shutterstock

Jubilarni 20. Međunarodni festival Čembalo, živa umetnost – Ars vivendi clavicembalum biće otvoren večeras u 20 časova u Galeriji Artget, a trajaće do 17. novembra. Koncerti će se održavati u različitim beogradskim koncertnim prostorima, saopštili su organizatori.

Čast da otvori festival ima Kjara Katani, čembalistkinja iz Italije koja predaje čembalo na Konzervatorijumu u Kozenci i na Konzervatorijumu u Bolonji.

Foto: KCB

Festival se sastoji od nekoliko programskih celina: resitala stranih i domaćih muzičara posvećenih klasičnim i savremenim kompozicijama, izvođačkoj interpretaciji u kombinaciji sa gudačkim ansamblom, pijano-fortem, i flautom, obeležavanje četiri decenije posvećene čembalu Smiljke Isaković, ali i 20 godina rada ansambla Beogradski barok koji će spektakularnim izvođenjem zatvoriti festival u prostoru Bitef teatra.

Ciklus razgovora O čembalu… koji je bio važan deo festivalskog programa prvih godina, povodom jubileja vraćamo u fokus u specifičnoj formi – razgovori sa domaćim renomiranim čembalistima biće dostupni na Youtube kanalu Kulturnog centra Beograda. Poseban akcenat stavljen je na majstorske kurseve gostujućih čembalista koji će pripremiti mlade čembaliste, učenike i studente za nastup u okviru festivalskog koncertnog programa.

Specifičnost čembalskog zvuka dobija se okidanjem žica percima koje proizvode prepoznatljiv zvuk, a ne udaranjem u žice, kao što je to slučaj u instrumentu koji ga je nasledio – klaviru. Iako je čembalo barokni instrument, zbog spleta istorijskih

i turske kolonizacije Srbije, kod nas je došao tek nakon Prvog svetskog rata. Tako ovaj instrument ulazi stidljivo u muzički život Srbije, takoreći neopterećeno tradicijom, nalazeći svoje mesto jednako i u savremenoj i baroknoj muzici.

Festival se održava u Bitef teatru, Galeriji ARTGET, Galeriji SANU, Etnografskom muzeju I u Svečanoj sali Doma Vojske.

Bonus video: Ovacije na premijeri filma „Čuvari formule“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar