Endi Vorhol i Džon Lenon Foto:Universal Archive/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia/- / Sipa Press / Profimedia/Shutterstock

"Baldwin" klavir koji je prošao kroz ruke dvojice najuticajnijih umetnika 20. veka, Džona Lenona i Endija Vorhola, biće na aukciji u septembru u "Alex Cooper Auctioneers" (ACA) u Merilendu.

Džon Lenon je kupio klavir „Concert Grand Model D“ 1978. godine u „Baldwin Factory“ u Njujorku.  Sledeće godine dao je instrument svom prijatelju, trgovcu umetničkim delima i kustosu Semu Grinu, koji je organizovao prvu američku muzejsku izložbu Endija Vorhola na Institutu za savremenu umetnost Univerziteta Pensilvanije u Filadelfiji. Ploča na kojoj piše „Za Sema s ljubavlju od Joko i Džona 1979“ dodata je na prednjoj strani klavira, piše „Artnews“.

Grin je bio blizak i sa Lenonom i sa njegovom suprugom Joko Ono. Par je često provodio vreme u Grinovoj kući na ostrvu, a Lenon je tamo svirao klavir i pisao pesme, od kojih su se neke našle na njegovom albumu iz 1980. „Double Fantasy“. Nekoliko godina kasnije, 1983, Grin je pozajmio klavir Vorholu, koji ga je na vidnom mestu izložio u kancelarijama časopisa „Interview“ u Njujorku.

Godine 1988, nakon izlaganja, Grin je pozajmio klavir Akademiji umetnosti u Njujorku, gde je suosnivač Vorhol, za upotrebu tokom „specijalnih događaja“. Za Grina se to ispostavilo kao nesrećna odluka. Kada je 2000. otkrio da se klavir „zloupotrebljava“ i svira od strane studenata svakog dana, tražio je da mu se vrati. Ali, škola više nije imala klavir. Prodali su ga, zajedno sa kolekcijom drugih „odjavljenih klavira“ koji su bili u školskom podrumu, štimeru klavira po imenu Harold Kac, za jedva 3.000 dolara. Grin je tužio školu, ali su oni tvrdili da ga je poklonio, a ne da ga je pozajmio – za 1.6 miliona dolara.

Klavir je na kraju pronađen u „Mercersburg“ akademiji, internatu u Pensilvaniji, koji je od Kaca kupio čovek iz Alabame Badi Bejn, za oko 100.000 dolara, navodi „Njujork post“. Grinova tužba je odbačena.

Na klaviru se vide posledice njegovog neobičnog putovanja – udubljenja i krug na površini verovatno od pepeljare ili uljane lampe, ali aukcijska kuća kaže da je instrument ispravan za sviranje i da će biti podešen pre nego što bude prodat. Nadmetanje se otvara 30. septembra sa procenjenom vrednošću od dva do tri miliona dolara.

Bonus video: Džon Lenon 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar