Happening
Happening Foto:Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Samo nekoliko dana nakon što je u američkoj državi Teksas stupio na snagu novi, kontroverzni zakon kojim se zabranjuje abortus posle šeste nedelje trudnoće, verovatno nije slučajno što je film sa sličnom temom proglašen najboljim na svečanoj ceremoniji zatvaranja 78. Venecijanskog filmskog festivala.

Film „Događaj“ rediteljke Odri Divan, koji je preksinoć ovenčan Zlatnim lavom, smešten je u Francusku, u 1963. godinu. U naizgled liberalnoj zemlji jedna studentkinja bori se sa neželjenom trudnoćom i traži sve moguće načine da abortira. Jer, abortus ne samo da je ilegalan, već se ta reč ne sme ni pomenuti. A Ana, glavna junakinja, svesna je toga da ukoliko se „oslobodi ploda“ u svojoj utrobi zatvor, pa čak i smrtna kazna joj vise nad glavom.

Bolna, turobna priča o bici za pravo na abortus mlade dame kako bi mogla da nastavi započete studije i sebi obezbedi bolju budućnost ispostavlja se, posle toliko decenija i borbe za ravnopravnost i ženska prava, i danas aktuelna.

Rediteljka Odri Divan je tek šesta žena čiji je film proglašen za najbolji u Veneciji. No, opet joj je pošlo za rukom da ispiše istoriju, jer je francuska sineastkinja druga dama drugu godinu zaredom koja je laureatkinja najvećeg priznanja prestižne venecijanske smotre. Podsetimo, prošle godine je istu nagradu za film „Zemlja nomada“ ponela Kloi Žao koja je nakon Venecije osvojila i Oskara.

Venecija filmski festival
Odri Divan, dobitnica Zlatnog lava Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Divanova je Zlatnog lava za „Događaj“ (L’Événement) dobila u žestokoj konkurenciji, jer su se u Glavnom programu nadmetali i odlično ocenjeni filmovi „Moć psa“ Džejn Kempion, „Paralelne majke“ Pedra Almodovara i „Izgubljena ćerka“ Megi Džilenhol. No, odluku da prestižno priznanje ponese drugo dugometražno ostvarenje Francuskinje jednoglasno je doneo žiri kojim je predsedavao južnokorejski reditelj Bong Džun Ho, čuven po filmu „Parazit“, laureatu Zlatne palme u Kanu 2019. godine.

Divanova je napisala i scenario za film adaptiravši delo „L’Événement“ francuske autorke Ani Erno, u kojem je književnica opisala sopstvenu bitku za abortus kao studentkinja 1964, 11 godina pre nego što je legalizovan u ovoj zemlji.

Kada sam pročitala knjigu, ridala sam. Pitanje abortusa ni danas nije rešeno. Kao što vidimo ovoga leta, to je putanje koje nastavlja da izaziva turbulencije širom sveta – priznala je posle premijere na Lidu Odri Divan za „Skrin dejli“.

Glavnu junakinju Anu, koja je odlučna da se, po ma koju cenu, izbori za sebi zacrtanu budućnost, tumači francusko-rumunska glumica Anamarija Vartolomej, a njena izvedba potresla je kritičare „Varajetija“ i „Gardijana“.

Ovo je bravura filmskog stvaralaštva. Film ne skriva ništa, niti je uzdržan. Kada Ana posećuje ilegalnog doktora da je oslobodi neželjene trudnoće, sve vidimo. Vartolomejeva je besprekorna kao Ana. Ne puca niti u jednom trenutku, ne pušta suzu, jer je odlučna. Rešiće problem, pa makar izgubila život zbog toga“, zabeležio je kritičar „Dedlajna“.

Možda nezamislivo danas deluje da neko treba da rizikuje da izgubi glavu da bi nastavio život. A „Događaj“ govori upravo o tome. Otuda i ne čude reči rediteljke Odri Divan, koja je, primajući Zlatnog lava, vidno potresena, poručila:

– Ovaj film sam uradila sa besom, strašću, srcem, umom. I sa petljom!

Film „Događaj“, koji je trijumfovao na Mostri biće prikazan i u srpskim bioskopima, s obzirom da je distributerska kuća „Megakom film“ otkupila prava na ostvarenje Divanove.

Penelope Kruz – Ovo je za sve majke

Pored Zlatnog lava francuskoj rediteljki i scenaristkinji dodeljena su preksinoć i druga priznanja na završnoj ceremoniji 78. izdanja festivala u Sali Grande na Lidu.

Velika nagrada žirija, Srebrni lav pripala je italijanskom reditelju Paolu Sorentinu za film „Božija ruka“, intimno, duboko lično ostvarenje o njegovom gubitku roditelja dok je bio tinejdžer. A kroz porodičnu dramu provejava i jedan od najvećih fudbalera svih vremena – Maradona. Čak je i sam naziv filma direktna referenca na čuveni gol koji je Dijego Armando Maradona dao na Svetskom prvenstvu 1986, kada je Argentina porazila Englesku.

Priznanje Srebrni lav za najboljeg reditelja otišlo je u ruke novozelandske sineastkinje Džejn Kempion za film „Moć psa“, neovestern u kojem glavnu ulogu tumači Benedikt Kamberbač.

Za najbolju glumicu na festivalu proglašena je Penelope Kruz, za rolu u ostvarenju „Paralelne majke“ reditelja Pedra Almodovara, koja se primajući priznanje zahvalila španskom sineasti, poručivši:

– Opet si stvorio magiju!

Kruzova je nagradu posvetila suprugu Havijeru Bardemu i njihovoj deci, ali i glumčevoj nedavno preminuloj majci Pilar Bardem, poznatoj španskoj dramskoj umetnici, zahvalivši joj se na svemu što je učinila za nju i sve njene kolege, rekavši na kraju:

Venecija filmski festival
Penelope Kruz Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

– Ovo je za sve majke!

Priznanje za najboljeg glumca poneo je Džon Arsilia za ulogu u filipinskom ostvarenju „Na poslu: Nedostaje 8“, dok je američka glumica Megi Džilenhol, koja se prvi put u karijeri prihvatila režije, ovenčana priznanjem za najbolji scenario za film „Izgubljena ćerka“. Džilenholova je za rediteljski prvenac, u kojem glavnu rolu igra Olivija Kolman, adaptirala književno delo Elene Ferante „Priča o izgubljenoj devojčici“.

Udala sam se u Italiji, saznala sam da sam trudna sa drugim detetom u Italiji, i moj život kao rediteljke i scenaristkinje započet je baš ovde – poručila je Megi Džilenhol.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar