Penelope Kruz stiže na otvaranje 78. filmskog festivala u Veneciji. Foto: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Osećam se kao najsrećnija devojka na svetu radeći są njim toliko godina. Dao mi je toliko mogućnosti, toliko karaktera koji su međusobno različiti, i drugačiji od mene, rekla je u Veneciji glumica Penelope Kruz nakon premijere novog filma Pedra Almodovara "Paralelne majke" kojim je sinoć otvoren 78. Venecijanski festival.

„Almodovar pruža Veneciji malo veselja są toplim filmom o dve slobodne žene koje se sreću u porodilištu. Sigurna izvedba Penelope Kruz oblikuje ovu melodramu, punu zabuna i moralnih nedoumica, koja se povremeno naginje ka farsi. Penelope glumi Janis, 40-godišnju fotografkinju, koja je odlučna da svoju ćerku odgaja kao samohrana majka, baš kao što su to pre nje činile njena majka i baka. U porodilištu sreće tinejdžerku Anu, koja na sličan način želi da sve radi sama. Nekoliko meseci kasnije, biološki test će pokazati koliko su njih dve povezane“, piše o novom Almodovarovom filmu izveštač „Gardijana“ iz Venecije.

Ekipa filma „Paralelne majke“ u Veneciji. Foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

Iako se posle filmova „Veži me“ i „Visoke potpetice“ činilo da je Viktorija Abril omiljena glumica jednog od najvećih španskih sineasta, poslednje dve decenije su Penelope Kruz proizvele u neprikosnovenu Almodovarovu muzu.

Njena prva uloga kod Almodovara je bila 1997. u „Živom mesu”, kasnije su sledile role u „Sve o mojoj majci“, „Volver“, „Slomljeni zagrljaji”, „I’m So Excited“, „Džulijeta”, „Bol i slava” i sada novi „Madres Paralelas”.

U Veneciji je priznala da ju je Almodovar inspirisao da kao tinejdžerka upiše glumačku školu.

„Posle dve godine pozvao me je za ulogu za koju sam bila previše mlada, ali mi je rekao da će napisati jednu posebno za mene”.

Pedro Almodovar je potvrdio da obožava Penelope Kruz kao glumicu.

„Ali ono što najviše želim da kažem je da se mi razumemo međusobno, mi pričamo istim jezikom. Ja sam veoma zahtevan reditelj i ona mi daje sve što tražim od nje. Veoma je lepa, takva je i na filmu, ali istovremeno je i poverljiva. Ona mi potpuno veruje i to vas čini jako hrabrim”, rekao je Almodovar u Veneciji.

Gardijan piše da je prvo veče Venecijanskog festivala „bila uzbudljiva, dugo očekivana stvar“.

„Zaposleni su nosili maske, bioskop je bio dezinfikovan, a posetioci su u masi kao anksiozna familija čekali porođaj. Srećom, oni su bili u dobrim rukama. Pedro Almodovar je babica. On je ‘doneo’ na svet veče otvaranja koje rezonira sa životom”

Almodovar je rekao da se novim filmom „vraća ženskom univerzumu i majčinstvu“, temama koje su ga oduvek fascinirale.

„U ovom slučaju, u priči o potomcima i poreklu, majke se razlikuju od onih koje je Penelope ranije igrala. To su vrlo nesavršene majke i to me je kao autora zanimalo, posebno zato što sam već snimio nekoliko filmova u kojima su majke požrtvovane heroine“, objasnio je slavni reditelj za Varajeti.

Pored Penelope, u „Madres Paralelas“ glume Milena Smit, Aitana Sančez Hihon, Rosi de Palma i drugi. Film će se takmičiti sa još 20 filmova za Zlatnog lava.

Žirijem presedava Južnokorejac Bong Džun-Ho, dobitnik Oskara za film „Parazit“. U žiriju je i francusko-belgijska glumica Viržini Efira i američka rediteljka kineskog porekla, Kloi Džao. Ona je osvojila Zlatnog lava prošle godine filmom „Nomadland“ koji je kasnije trijumfovao na dodeli Oskara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar