Jagoš Marković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pozorišni reditelj Jagoš Marković preminuo je danas u 57. godini, potvrđeno je iz Narodnog pozorišta za portal Nova.rs.

On je prošle godine, uoči premijere čuvene Šekspitove tragedije „Magbet“ koja se prikazuje u Narodnom pozorištu u Beogradu, govorio o ovoj predstavi, ali i drugim značajnim projektima.

„To je priča o zlu, o vešticama koje obećavaju vlast i jadan čovek se primi i postane i vlast, i zao, i uništi sebe i svoju dušu i zemlju. Ovo je komad o tom našem vlastoljublju, o toj pustoj volji za moći, najjednostavnije rečeno, o zlu i dobru u nama, ne van nas. Sve je u nama to, svima nama. Zato je taj komad toliko opstao vekovima, jer donosi katarzu i pročišćenje, i same nas čisti kroz strah i sažaljenje od svega toga“, pričao je Marković za naš portal.

Kao što Ljuba Simović u „Čudu u Šarganu“ i „Putujućem pozorištu Šopalović“ poezijom dušu takne i da i lepotu, tako je, smatrao je reditelj, i u „Magbetu“.

„Poezija će spasiti celu stvar, poezija koje je Šekspir mag. Podigne vas u više sfere duha i niste u svakodnevnom banalnom realitetu, nego neke više istine. Dobijamo i neka viša suočenja. O duhovnosti je reč, i o duši. A niko kao Šekspir nije ‘put’ do tamo. Hvala Bogu, imam odlične glumce koji će to moći da izvedu“.

PROČITAJTE JOŠ:

Uloge Magbeta i ledi Magbet tumače Nebojša Dugalić i Nataša Ninković, a u glumačkoj podeli su i Aleksandar Srećković, Radmila Živković, Aleksandra Nikolić, Ivana Šćepanović, Branislav Lečić, Vučić Perović, Petar Strugar, Danilo Lončarević, Jovan Jovanović, Ognjen Malušić, Nemanja Stamatović, Bogdan Bogdanović i Dragan Sekulić.

Vlastoljublje, istakao je tada reditelj, kao demon proguta čoveka samog i u zlo ga napravi.

„Magbet je bio hrabar i vredan, bio je baš Čovek. Gledamo njegove tragediju, njegove duše, njegov pad u pakao, a sa njim i svih oko njega“, ispričao je Marković i podsetio da su on i ledi Magbet par, i da rade u duetu:

„Tako se nesretnici vole i misle da se bore za pravdu. Argumenti pljušte na sve strane, a ona je isto što i on, deo je njega. Projekcija njegovog biča i on njenog, zato i jesu zajedno. I u životu i u zločinu. Svako je odgovoran za sebe, al‘ narod mrzi žene tirana više no same tirane oduvek, pa je i ledi Magbet satanizovana malo više no on. Ali, s pravom, jer on je bar bio nekad veliki borac i general a ona je samo supruga koja gura tu ambiciju u taj presto i u te zločine. Ona baš nema drugog Boga osim sebe i svoje volje za moć. Zato i poludi i ode u paramparčad. ‘Kažnjivo je biti nečovek’, govori nam Šekspir“, pričao je Jagoš Marković i dodao da se pod krinkom pravde svašta i danas radi i da je teško to nekad i razaznati.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

A na pitanje koliko danas ima parova poput Magbeta i ledi Magbet, odgovorio je:

„Ima ih koliko hoćete. Ne mislim na ubijanje bukvalno, mislim na ambiciju i na zlo. Ljudi se ne krste više, ovo jeste neki četvrti ili peti čin od mogućih pet. Zato je pozorište i lek za dušu i duh. Nema tu zabave i lakih nota. Kao što nema ni u “Romeu i Juliji”, ni u “Sumraku Bogova”, ni u “Kraljici Kristini”, ni u “Glembajevima” koje sam režirao. Nisam ja u mračnoj fazi, nego je svet u mračnoj fazi“.

Dobro je, rekao je tada reditelj, što se „Magbet“ igra na sceni u Narodnom pozorištu u Beogradu.

„Ono ima oduvek i zauvek će imati tu poziciju u našem narodu, skoro arhetipsku. Ono je ta tačka naša, taj hram našeg naroda i jezika kao dragi kamen u kom se ogleda naše društvo, naša čak država. Naravno, ono je bolje i od društva i od države, i hvala Bogu što je tako. Kao što su sva naša pozorišta bolja od toga, a to govorim još od devedesetih“.

Jagoš Marković Foto:Ivan Dinić/Nova

Kada je govorio o našem društvu, Marković kaže da „svega ima samo reči nema“:

„Mene planeta cela više brine, jer mi govori ko smo mi svi, odnosno koliko je naš nivo ljudskosti jako mali. Kolika smo stoka kao množina i koliko smo daleko od ljudskosti. Nikad više priče o pravima čoveka i tolerancije, a nikad više gaženja i manipulisanja i to sve providno, očigledno, posebno u poslednje dve godine. Ipak verujem u dobro, i odan sam mu koliko mogu, ali naravno, nikad dovoljno“.

BONUS VIDEO: