Foto:Entertainment Pictures / Alamy / Alamy / Profimedia/Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia/Supplied by LMK / Landmark / Profimedia/Supplied by LMK / Landmark / Profimedia/Tanjug/Allyson Riggs/A24 Films via AP

Najviše nominacija za najznačajnija britanska filmska priznanja Bafta ima nemačko ostvarenje "Na zapadu ništa novo", čak 14. Time se izjednačio s ostvarenjem "Kraljev govor" koje je 2011. godine bilo nominovano takođe u 14 kategorija. Film u režiji Edvarda Bergera nominovan je u ključnim kategorijama - za najbolje ostvarenje, reditelja, adaptirani scenario, saopšteno je danas u Londonu.

Nemačko ostvarenje je tako ispisalo istoriju, s tolikim brojem nominacija, s obzirom da se ne radi o naslovu koji je britanske produkcije.

Osim krvave drame smeštene u Prvi svetski rat najviše nominacija za 76. dodelu Bafta nagrada koja će biti održana 19. februara u londonskom Rojal festivalu holu, imaju ostvarenja Martina Mekdone „Duhovi ostrva“ i „Sve u isto vreme“ koje su zajednički potpisali Danijel Kvan i Danijel Šajnert, poznatiji kao Danijels – 10.

Samo jednu manje ima „Elvis“ Baza Lurmana, uključujući onu za najbolji film, dok je u pet kategorija nominovan „Tar“ Toda Filda, a jedna od njih je i za najbolju žensku ulogu koju je ostvarila Kejt Blančet u ovoj psihološkoj drami. Po četiri nominacije imaju „Betmen“, „Posle sunca“, „Srećno, Leo Grande“, „Top gan: Maverik“ i „Kit„.

Tačno 44 naslova u trci su za nagrade Bafta, a zanimljivo je da je 14 nominovanih u glumačkim i rediteljskim kategorijma prvi put priznato na ovaj način od strane Britanske akademije za filmsku umetnost. To su: Ana de Armas (za „Blond“), Anđela Baset („Crni panter: Vakanda zauvek“), Ostin Batler („Elvis“), Kolin Farel („Duhovi ostrva“), Brendan Frejzer („Kit“), Pol Meskal („Posle sunca“) i Ke Huj Kvan („Sve u isto vreme“).

Batler, Frejzer, Farel i Meskal nominovani su za najbolju glavnu mušku ulogu, kao i Bil Naji za rolu u ostvarenju „Livin“.

U kategoriji za najboljeg reditelja čak četvoro od šest nominovanih prvi put su u odabranom društvu i to: Đina Prins-Bajtvud („The Woman King“), Tod Fild („Tár“), Danijel Kvan i Danijel Šajnert („Sve u isto vreme“) i Edvard Berger („Na zapadu ništa novo“). Osim njih, tu su i Martin Mekdona („Duhovi ostrva„) i Park Čan Vuk („Decision to Leave“).

Kada su filmski studiji u pitanju, ubedljivo najviše nominacija dobio je Netfliks – čak 21, a zanimljivo je da je nedavni laureat Zlatnog globusa za najbolji film „Fabelmanovi“ favorizovanog Stivena Spilberga dobio samo jednu jedinu nominaciju – onu za najbolji originalni scenario. Osim Splibergovog, nominovani za najbolji scenario su i „Duhovi ostrva“ Mekdone (film koji je otvorio naš Festival autorskog filma), „Tar“ Toda Filda, „Trougao tuge“ laureata Zlatne palme Rubena Ostlunda i „Sve u isto vreme“ Danijelsa.

Španska glumica Ana de Armas, koju su na nedavnim ceremonijama uglavnom zaobilazili, nominovana je za najbolju žensku ulogu, za rolu Merilin Monro u filmu „Blond“, što je i jedina nominacija za ostvarenje Endrjua Dominika, dok je Brendan Frejzer, nedavni laureat na dodeli „Critics Choice“, opet nominovan za najbolju mušku rolu za film „Kit“ koji smo premijerno gledali na Festivalu autorskog filma.

Američka glumica Vajola Dejvis je za rolu u ostvarenju „The Woman King“ dobila četvrtu nominaciju za Bafta nagradu u karijeri, dok je debitantkinja Daniel Dedvajler u trci zbog role u filmu „Till“, a Mišel Jeo za „Sve u isto vreme“. Osim njih, za Baftu za najbolju žensku ulogu takmičiće se i Kejt Blančet („Tar“) i Ema Tomson za sjajnu rolu u filmu kojeg smo premijerno gledali na Slobodnoj zoni „Srećno, Leo Grande“.

Ceremoniju 19. februara u Rojal festival holu u Londonu vodiće britanski glumac Ričard I Grant, a ceo spisak nominovanih dostupan je na zvaničnom sajtu Britanske akademije.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar