Foto: Earl Gibson III / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hoćete da vam kažem zašto sam ovde? Pa, zato što sam crnac. Ovim rečima Džerod Karmajkl otvorio je noćašnju ceremoniju 80. dodele Zlatnog globusa čiji je po prvi put bio domaćin.

Bila je to samo naizgled šala, u stvari „prst u oko“ Holivudskoj pres asocijaciji koja i stoji iza dodele Zlatnog globusa, a prošle zime su je pratile kontroverze za rasizam, nameštanje, mito…

Još jedna „pošalica“ domaćina odnosila se na mesto održavanja dodele – hotel „Beverli Hilton“:

– Ovo je hotel koji je ubio Vitni Hjuston – rekao je Karmajkl, koji je na ceremoniji održanoj u Los Anđelesu „isprozivao“ i Toma Kruza (koji je prošle godine, zbog skandala oko Zlatnog globusa vratio tri svoja priznanja) i naravno Vila Smita zbog šamara Krisu Roku na prošloj dodeli Oskara.

Ako se sumira 80. dodela nagrada Zlatni globus, koja se posle prošlogodišnjih kontroverzi, vratila u „punom sjaju“, ispostavlja se da je Holivud u prethodnih 12 meseci najviše voleo dva filma – „Duhovi ostrva“ i „Fabelmanovi“, s obzirom da su ovi naslovi dobili priznanja u najznačajnijim kategorijama.

Film „Duhovi ostrva“ osvojio je tri značajna priznanja na 80. dodeli Zlatnog globusa održanoj noćas u Los Anđelesu. Proglašen je za najbolji mjuzikl, najbolji scenario, a Kolin Farel ovenčan je nagradom za najboljeg glumca u komediji:

– Nisam nikada očekivao da će moji filmovi doći do šire publike, a kada se to desi, uvek sam šokiran – kazao je Farel primajući priznanje.

Kolin Farel i Martin Mekdona Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Storija o kraju dugovečnog prijateljstva, smeštena u zabačeni deo Irske, koju je napisao i režirao Martin Mekdona, kod nas premijerno prikazana na otvaranju Festivala autorskog filma, označila je ponovnu saradnju reditelja, Farela i glumca Brendana Glisona posle ostvarenja „U Brižu“ 2007. godine, zbog čega je Farel rekao na ceremoniji kako Mekdoni duguje mnogo:

– Promenio si tok moga života zauvek i biću tu zahvalan do sudnjeg dana.

Pored „Duhova ostrva“ trijumfovao je Spilberg sa polu-autobiografskim filmom „Fabelmanovi“, koji je proglašen najboljom dramom.

A sam Mekdona se, primajući priznanje za najbolji scenario, našalio kako se nada da neće čekati još 14 godina da se ponovo spoji s Farelom i Glisonom.

Ovenčan nagradom za najboljeg reditelja Stiven Spilberg istakao je kako je u filmu „Fabelmanovi“, ljubavnom pismu sedmoj umetnosti, doneo mnogo od svoje životne priče:

Stiven Spilberg Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

– Dok sam tokom čitave karijere priču o dečaku koji se zaljubljuje u film ispredao u delovima, nikada do sada nisam imao hrabrosti da je ispričam celu.

I naučnofantastično ostvarenje „Everything Everywhere All at Once“ (Sve u isto vreme) odlično je prošlo na ceremoniji, s obzirom da su glumačka priznanja otišla u ruke Mišel Jeo i Kej Hui Kuana.

Jeo je sa prisutnima podelila kako je prošle godine napunila 60 godina zbog čega je poručila:

Mislim da mnoge žene razumeju ovo – kako dani, godine i brojke bivaju sve veće, čini se da su šanse za žene sve manje. I kad sam pomislila – pa radila sam s najboljima i to je to – stigao je najbolji mogući poklon: „Everything Everywhere All at Once“.

Ostin Batler koji je u filmu „Elvis“ Baza Lurmana zaigrao kralja rokenrola proglašen je za najboljeg dramskog glumca.

Dugujem ovu nagradu hrabrom, vizionarskom reditelju. Baze, volim te. A hvala i Elvisu Prisliju. Bio je ikona i buntovnik.

Anđela Baset, koja je ovenčana Zlatnim globusom za najbolju sporednu žensku ulogu u fimu „Crni panter: Vakanda zauvek“, nagradu je posvetila Čedviku Bosmanu koji je igrao u prvom delu „Crnog pantera“.

– Za ovaj istorijski serijal „Crni panter“ zaslužan je i Čedvik Bosman. Pokazali smo svetu kako ispred i iza kamere izgledaju „crno“ jedinstvo, vođstvo i ljubav.

Iznenađenje za mnoge bio je trijumf filma „Argentina, 1985″ u kategoriji najboljeg stranog ostvarenja.

Komedija „Abbott Elementary“, i naslovi „Kuća zmaja“ i „Beli lotus“ dobili su najviše priznanja u televizijskim kategorijama.

Očekivano, Kejt Blančet ovenčana je nagradom za najbolju dramsku ulogu, za rolu u filmu „Tar“ Toda Filda, dok je Zendaja dobila priznanje za najbolju ulogu u TV drami „Euforija“.

Muški pandan joj je Kevin Kostner, za ulogu u dramskoj seriji „Yellowstone“. I dok niko od njih nije prisustvovao ceremoniji, Kostner je imao opravdanje – poplave u Kaliforniji, zbog kojih nije mogao da se probije do Los Anđelesa.

Najboljom TV komičnom serijom nagrađena je „Abbott Elementary“, kao i dvoje glumaca iz ovog naslova – Tajler Džejms Vilijams i Kvinta Brunson.

Najbolja mini serija je „Beli lotus“, Zlatnim globusom ovenčana je zvezda serije Dženifer Kulidž, a u televizijskim kategorijama trijumfovali su i Džeremi Alen Vajt, Džulija Garner, Mišel Kvan, Amanda Sejfrid. I kada se sve sabere, najviše priznanja, čak devet otišlo je produkcijskoj kući Dizni, od čega je pet u TV kategorijama.

Džulija Garner Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Edi Marfi koji je ovenčan prestižnom nagradom Sesil B de Mil za životno delo osvrnuo se u govoru na skandal koji se desio prošle godine na dodeli Oskara kada je Vil Smit ošamario Krisa Roka usred ceremonije i ovako posavetovao mlade kolege:

Edi Marfi Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Da biste postigli uspeh i da biste trajali trebalo bi da uradite tri stvari – plaćajte porez, gledajte svoja posla i nemojte da uzimate u usta suprugu Vila Smita!

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar