Critics Choice Awards Foto:Tanjug/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Filmovi "Sve u isto vreme", "Tar" i "Kit" obeležili su noćašnju dodelu nagrada Critics Choice u Los Anđelesu.

U ključnim kategorijama nagrade, koje je po 28. put dodelilo američko Udruženje kritičara, otišle su ekipi filma „Sve u isto vreme“ (najbolji film), Kejt Blančet (najbolja ženska uloga u ostvarenju „Tar“) i Brendanu Frejzeru (najbolja muška uloga u „Kitu“).

Ostvarenje „Sve u isto vreme“ (Everything Everywhere All at Once) koje su zajednički potpisali Danijel Kvan i Danijel Šajnert, poznatiji kao Danijels, imao je uoči ceremonije u Fermont senčuri plazi čak 14 nominacija, a završio je dodelu s čak pet – između ostalih za najbolji film, najbolju režiju, scenario, ili najbolju sporednu mušku ulogu Ke Huj Kvanu.

Kada je obnarodovano da su dobili nagradu za najbolju režiju zbunjeno su reditelji uzviknuli:

– Je l` ste sigurni da niste pogrešili? Pa, ovo nije greška!

Jedan od najemotivnijih trenutaka bilo je obraćanje Brendana Frejzera kada je primio nagradu za najboljeg glumca u filmu „Kit“ Darena Aronofskog, koja je označila i njegov kambek u Holivud.

Bio sam u divljini. Možda je trebalo ranije da počnem da ostavljam mrvice hleba za sobom. Ali, ipak, pronašao si me – poručio je Frejzer reditelju Aronofskom.

Brendan Frejzer Foto:Tanjug/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Podsetimo, još od premijere na Venecijanskom festivalu prošlog leta Frejzer je „kupio“ sve ulogom depresivnog i prekomerno gojaznog profesora Čarlija, a po nekim predviđanjima smeši mu se bar nominacija za Oskara…

Ako se neko od vas, poput Čarlija, na bilo koji način bori s gojaznošću, ili ako osećate kao da ste u nemirnom moru, u mraku, želim da znate da imate snage da se uzdignete i krenete prema svetlu. Dobre stvari će se desiti. Ovaj film „Kit“ je o ljubavi, o iskupljenju, o pronalaženju svetla u tami – poručio je Frejzer pozdravljen stajaćim ovacijama.

Takođe od Venecijanskog festivala svi pričaju o ulozi Kejt Blančet u filmu Toda Filda „Tar“, a australijska glumica je primajući priznanje poručila:

– Ne stojiš na ovom mestu osim ako te reditelj nije zamolio da uradiš nešto nemoguće i nešto od čega se strašiš…

Kejt Blančet Critics Choice Awards Foto:Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello)

I dok je Anđela Baset postala laureat priznanja Critics Choice za najbolju žensku epizodnu ulogu u filmu „Crni panter: Vakanada zauvek“, najboljom komedijom ali i najboljim glumačkim ansamblom ovenčan je „Glass Onion: A Knives Out Story“, najbolji strani film je indijski „RRR”, dok je „Pinokio Giljerma del Tora“ odneo priznanje za animirani film.

U televitijskim kategorijama najboljom dramom proglašena je serija „Bolje pozovi Sola“, a i zvezda serije Bob Odenkirk proglašen je najboljim glumcem u drami, dok mu je ženski pandan Zendaja za „Euforiju“. Najbolja komedija je „Abbott Elementary“, glumac u komediji Džeremi Alen Vajt, a glumica Džin Smart. U TV kategorijama glumačke nagrade pokupili su i Đankarlo Espozito, Dženifer Kulidž i Amanda Sejfrid.

Na ceremoniji u Los Anđelesu uručena je nagrada za životno delo Džefu Bridžisu za impresivnu karijeru koja traje gotovo sedam decenija. Izašavši na scenu da primi priznanje Bridžis kao da je ponovo „ušao u kožu“ svog čuvenog junaka Džefrija „Tipa“ Lebovskog:

Džef Bridžis Foto:Tanjug/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

On bi rekao: „Ovo je samo, znaš, tvoje mišljenje, čoveče“. Znate, danas je mom ocu rođendan. A ne bih bio ovde da nije bilo mog oca. Tako sam ga voleo. Kao klinac rekao sam mu da nisam siguran da li želim da postanem glumac. A otac (Lojd Bridžis, takođe glumac) mi je kazao: „O čemu pričaš? Nemoj da si smešan. Budi glumac. Budi taj koji će ispričati sve te divne priče svih tih divnih a tako različitih ljudi“. Drago mi je da sam ga poslušao. A moja majka Doroti… bila je najbolja glumica. Roditelji su me baš podržavali – prisetio se Bridžis a odao je počast i reditelju Piteru Bogdanoviću s kojim je radio na čuvenom filmu „Poslednja bioskopska predstava“, nazvavši ga vrlo uticajnim na život ali i karijeru.

– Pričanje priča je prava privilegija. Kao glumci mi to radimo. Kad vidimo te divne replike znamo da možemo da napravimo nešto božanstveno.

Nagrade Udruženja kritičara obično se smatraju dobrim indikatorom za Oskara… Podsetimo, prošle godine trijumfovala je Džejn Kempion s filmom „Moć psa“. I dok je i to ostvarenje dobilo priznanje za najbolji film a novozelandska rediteljka za najbolju sineastkinju, na ceremoniji dodele Oskara ovenačana je zlatnu statuu za najbolju režiju.

Bonus video: Filmski festival Venecija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar