Foto: EPA-EFE/ZOLTAN BALOGH

Za uživanje u muzici i provod u poslednje vreme potreban je prilično dubok džep. Put, smeštaj, karta, hrana i piće - sve zajedno mnogo košta, te se postavlja pitanje da li je odlazak na velike muzičke festivale postao izuzetno "skup sport" i privilegija pristupačna samo "odabranima" i onim ljubiteljima koji su spremni da štede cele godine za nastupe omiljenih muzičara.

Sudeći po situaciji na tek završenom mađarskom festivalu Sziget „Ostrvo slobode“, odgovor je da jeste potrebno mnogo da se izdvoji kako biste uspeli da se zabavite bez brige da li ćete imati dovoljno novca. Inflacija, naravno, nije zaobišla ni susednu Budimpeštu, ali ima li skupoća granice?

Prema fotografijama i komentarima posetilaca, cene na ovom mađarskom festivalu su znatno skočile u odnosu na prethodna izdanja, tako, primera radi, veliki giros košta čak 2.200 dinara, nešto bogatiji burger sa sirom i slaninom 2.690 dinara, pasta 1.500, a vege sendvič 780 dinara. Ko je želeo da se počasti koktelom morao je za to zadovoljstvo da izdvoji i do 1.990 dinara, veliki špricer koštao je 840 dinara, ceđena pomorandža 760 dinara, limenka piva 573. Voda je koštala 270 dinara. Za svako uplaćivanje novca na karticu za plaćanje bio je obavezan depozit u iznosu od 180 dinara.

Foto: Chen Hao / Xinhua News / Profimedia

One koji su čekali zadnji trenutak za kupovinu karata, sačekale su prilično visoke cene na ulazu. Festivalska ulaznica za svih šest dana koštala je čitavih 50.000 dinara, ali za ovaj novac iza festivalskih kapija posetioce su sačekali Billie Eilish, David Guetta, Florence + the Machine, Imagine Dragons i još mnogo izvođača, zbog čega je nekima ipak „vredelo svakog dinara“. Karta za jedan dan iznosila je između 12.000 i 13.455 dinara. Tako je provod na ovom festivalu, sa kartama, prevozom, par pića i hranom mogao da košta i preko 500 evra, i to bez smeštaja. Za smeštaj je trebalo izdvojiti minimalno 100 evra po noćenju, za dve osobe.

Kritike zbog visokih cena ove godine dobio je i domaći Exit, ali cene su ipak i dalje neuporedive na ova dva festivala.

Izlazak sunca na mts Dance Areni Foto:EXIT Photo Team

Na primer, čizburger je na Exitu koštao 1.050 dinara, pileća krilca 845, hrono salata 825 dinara, paste oko 850 dinara, sendviči 400 dinara, što je sve skoro duplo jeftinije nego na Szigetu. Pitanje je da li su visoke cene na mađarskom festivalu posledica inflacije ili nečega drugog.

Ostaje da se nadamo da će se do naredne sezone cene stabilizovati, tako da odlazak na festivale van zemlje ne bude luksuz i privilegija rezervisana samo za one koji ne moraju da proveravaju stanje na računu.

Bonus video: Amelie Lens na Exitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar