Ljudmila Ulicka Foto: Promo

Nova knjiga Ljudmile Ulicke "Zaista kuga" objavljena je nedavno u izdanju "Arhipelaga", saopšteno je iz ove izdavačke kuće.

Novo delo Ulicke, koje je s ruskog jezika prevela Neda Nikolić Bobić, objavljena je u okviru prozne edicije „Zlatno runo“.

Velika ruska književnica, jedna od najčitanijih, ali i najprevođenijih, u novoj knjizi donosi priču o pojavi kuge u Sovjetskom Savezu s početka četrdesetih godina prošlog veka. Pojavljujući se odjednom, kuga će najpre iznenaditi same lekare kojima je potrebno neko vreme da je prepoznaju, pa će lekari u prvi mah biti i najčešći prenosioci, jer nisu znali da su u dodiru s kugom. 

Kada je prepoznata pojava bolesti za koju se mislilo da je iskorenjena, pokreće se mehanizam zdravstvenih i državnih vlasti, zasedaju partijski komiteti, sprovode se istrage. Uporedo s tim, kontrolišu se informacije kako javnost ne bi saznala za opasnost koja se pojavila i s kojom i ne znajući živi. 

Foto: Promo

Delo, žanrovski između novele i kratkog romana, prati lična i književna istorija Ljudmile Ulicke. Kad je izbačena iz moskovskog naučnog instituta za biologiju, zbog prekucavanja zabranjenih knjiga svojih kolega pisaca na službenoj mašini, Ulicka je odlučila da upiše studije dramaturgije. Uslov je bio da napiše scenario. Ulicka ga je napisala i naslovila „Kuga“ i odnela ga budućem profesoru koji joj je, posle čitanja, kazao da ona sve ume i da nema čemu da je nauči. I taj scenario o pojavi kuge u Sovjetskom Savezu u predvečerje rata ostao je u arhivi Ljudmile Ulicke. I 42 godine kasnije, sređujući papire tokom pandemije koronavirusa, Ljudmila Ulicka je našla „Kugu“, pročitala i ostala zapanjena kako se u različitim vremenima slično reaguje na pojave i događaje. S obzirom na „novu aktuelnost“, pretvorila ga je u kratak roman „Zaista kuga“ koji je za godinu dana objavljen na desetak jezika.

– Dok kuga besni, preteći da se proširi, vlasti pokušavaju da zataškaju stvari, suzbiju informacije, a da ljude iz oblasti pogođene kugom zatvore u karantine. Poznata kao autorka velikih romana, u koje staju čitave istorijske i društvene epohe, generacije jedne porodice i naraštaji jednog društva, Ljudmila Ulicka se u knjizi „Zaista kuga“ usredsredila na jedan događaj i kroz sudbinu nekoliko upečatljivih junaka oblikuje snažnu priču o jednom vremenu, društvu i ideologiji. Uzbudljiva slika tog događaja nije samo slika jedne epohe, već u mnogo čemu podseća i na odjeke i događaje, ponašanje država i vlada u vezi sa aktuelnom pandemijom koronavirusa – ocenio je Gojko Božović, glavni urednik „Arhipelaga“, kuće koja je prethodno objavila dela Ulicke „O telu duše, „Sveto smeće“, „Zeleni šator“.

Bonus video: Ruski pisci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar