Džon Šlezinger Foto: kpa Publicity / United Archives / Profimedia

Muzej kinoteke od večeras je domaćin Jevrejskog filmskog festivala, u čijem je fokusu deo opusa velikog engleskog reditelja Džona Šlezindžera.

Na svečanom otvaranju Jevrejskog filmskog festivala biće prikazan najpoznatiji film Šlezingera, Oskarima ovenčani „Ponoćni kauboj“ iz 1969. godine, saopšteno je iz Jugoslovenske kinoteke.

Džon Šlezinger Foto: UNITED ARTISTS – Album / Album / Profimedia

Do nedelje, 23. aprila repertoar ovog festivala činiće i dela reditelja, koji je značajan deo opusa ostvario u Americi, „Darling“ iz 1965, „Daleko od razuzdane gomile“ iz 1967, „Maratonac“ iz 1976…

Poznati filmski režiser Džon Šlezindžer, autor ostvarenja poput „Ponoćnog kauboja“ i dobitnika tri Oskara, umro je u Los Anđelesu u sedamdeset sedmoj godini života.

Šlezinger je rođen 1926. godine u Velikoj Britaniji, u Londonu. Studirao je na Oksfordu jezike i književnost, ali na prestižnom univerzitetu vrlo brzo se uključuje u dramsku sekciju i počinje da glumi i pravi kratke filmove.

Više od tri decenije bio je jedan od vodećih holivudskih reditelja. Debitovao je dokumentarnim filmom o londonskom Hajd Parku „Nedelja u parku“, a prvo igrano ostvarenje bilo je „I to se zove ljubav“, koje je premijerno prikazano 1962. I kao jedan od najistaknutijih prdstavnika britanskog „novog talasa“ krajem šezdesetih zapućuje se „preko bare“, u Njujork, kako bi snimio za veliko platno priču o prijateljstvu koja će označiti početak nove ere holivudskih filmova.

Dastin Hofman u sceni iz filma Ponoćni kauboj Foto: UNITED ARTISTS / Entertainment Pictures / Profimedia

U pitanju je ostvarenje „Ponoćni kauboj“, u kojem je glavne uloge poverio Dastinu Hofmanu, tada velikoj zvezdi zahvaljujući filmu „Diplomac“, i Džonu Vojtu. Prevarant iz Teksasa (igra ga Vojt), koji se nada da će imati uspeha kod bogatih njujorških dama, pronalazi saputnika u Enriku Ricu (tumači ga Hofman), još jednom prevarantu koji sanja o odlasku na Floridu. Iako je izazvao brojne kontroverze, film kritičari izvrsno ocenjuju, kao i samo tržište, a sve kulminira na dodeli nagrada Američke akademije za film, jer „Ponoćni kauboj“ dobija Oskara za najbolji film, scenario a Šlezinger za režiju.

Uprkos uspehu u američkoj „fabrici snova“ imao je običaj da kaže:

– Holivud je jedno izuzetno privremeno mesto.

Poput „Ponoćnog kauboja“ i drugi rediteljevi filmovi, poput „Darling“ (s Džuli Kristi i Dirkom Bogartom koji je dobio tri Bafta nagrade), „Daleko od razuzdane gomile“, „Nedelja, krvava nedelja“, „Maratonac“ i „Bili lažov“, govore o različitim aspektima ljudskog življenja, naročito sudbini usamljenih gubitnika u savremenom društvu.

– Kad praviš film, to je kao kad uđeš u rudnik. I jednom kad počneš da kopaš, dok ne završiš, za tebe nema ni svetlosti, ni bela dana – govorio je reditelj.

Džon Šlezinger je krajem 2001. godine doživeo težak moždani udar, nakon kojeg se nikad nije potpuno oporavio. Preminuo je dve godine kasnije u Palm Springsu. Imao je 77 godina.

Bonus video: Hičkok

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar