Al Paćino u filmu Serpiko Foto:kpa Publicity / United Archives / Profimedia

Umesto da tradicionalnu ceremoniju Američkog filmskog instituta na kojoj se nagrađuje deset najboljih filmskih i televizijskih ostvarenja u prethodnoj godini obeleže naslovi poput "Avatara" ili "Fabelmanovih" i njihovi tvorci zvezda je bio slavni glumac Al Paćino.

Na ceremoniji održanoj preksinoć u na Beverli Hilsu, u hotelu „For sizons“ okupile su se brojne holivudske zvezde od Stivena Spilberga, preko Baza Lurmana, do Martina Mekdone i Keri Maligan, ali najveću pažnju medija pobudio je velikan glumišta Al Paćino.

Glumac je trebalo da održi počasnu reč i zatvori ceremoniju na kojoj je odata počast najboljima u 2022. godini, ali je, kako prenose američki mediji, zasenio sve laureate. A to su, kad su televizijska ostvarenja u pitanju „Abbott Elementary“, „The Bear“, „Bolje pozovi Sola“, „Hacks“, „Mo“, „Pachinko“, „Reservation Dogs“, „Severance“, „Somebody Somewhere“ i „Beli lotus“. Filmovi godine, po sudu Američkog filmskog instituta su „Avatar: Put vode“, „Fabelmanovi“, „Rekla je“, „Top gan: Maverik“, „The Woman King“, „Women Talking“, „Ne“, „Tar“ i „Sve u isto vreme“, dok je specijalno priznanje otišlo ostvarenju „Duhovi ostrva“, s obzirom da je evropska, ne američka produkcija.

I nagrađeni su, umesto da čuju unapred pripremljen govor Paćina, dobili spontanu „tiradu“ glumca o odlasku na dodelu Oskara 1974. godine koja ih je zasmejala do suza…

Al Paćino Foto:Frank Micelotta/PictureGroup for / Shutterstock Editorial / Profimedia

Al Paćino je počeo obraćanje zvanicama, preneo je „The Wrap„, priznavši da su nekada davno „droga i alkohol bili njegova hrana“:

– I pomogli su mi da prebrodim mnogo toga. Ali, ne propagiram ih, da znate… Samo, eto, pričam…

Glumac se prisetio odlaska na ceremoniju dodele Oskara 1974. sa svojom tadašnjom devojkom, s kojom je igrao u „Kumu„, Dajanom Kiton. Te godine Paćino je bio nominovan za Oskara za film Sidnija Lameta „Serpiko“:

Al Paćino u filmu Serpiko Foto:Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

– Dajana je sedela s moje leve, a s desne strane sedeo je Džef Bridžis. A ja sam gutao „valijum“ i još neke druge lekove… Već sam bio pijan kad sam stigao tamo.

I sedeo je tako gotovo obeznanjen u paviljonu „Doroti Čendler“ u Los Anđelesu, gde je održavana ceremonija Američke akademije za filmsku umetnost, i kada je prošlo otprilike sat vremena okrenuo se Bridžisu:

– Pitao sam ga: „Znači, ništa od nagrade za najboljeg glumca?“ Pogledao me je začuđeno, na šta sam mu pojasnio da je istekao sat. Ponovo me je zblanut upitao: „Koji sat?“ Lepo sam objasnio: „Pa, prošlo je sat vremena ceremonije“. A odgovor je bio: „Pa, traje tri sata, čoveče“. E, tad sam već bio u stanju očaja…

Priznao je glumac kako je i otišao na ceremoniju bivajući ubeđen da neće dobiti Oskara, međutim, onda je „droga progovorila“ i postao je uznemiren šta će se desiti ako kojim slučajem dobije nagradu za najbolju mušku ulogu za maestralnu rolu nepotkupljivog policajca Frenka Serpika:

– Pomislio sam: „Pa, znaš i sam da ne možeš da se dovučeš do jebene scene. Gotov sam!“

I stigli su, tek pred kraj ceremonije do nagrade za najboljeg glumca, i kad je čuo da su pročitali ne njegovo, već ime Džeka Lemona bio je oduševljen:

– Niste mogli da me zadržite u stolici. Bio sam tako jebeno srećan!

Za „Serpika“ je dobio nagradu Zlatni globus, dok je, što je zapanjujuće, jedinog Oskara dobio 1993. godine za rolu u ostvarenju „Miris žene“.

A na večeri Američkog filmskog instututa posvećenoj najboljima u 2022, sve je bilo u znaku priče o „stondiranom Paćinu“ pre 48 godina…

Bonus video: Alfred Hičkok

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar