Foto: Profimedia

Sklanjaj se sa scene da te orkestar ne bi ućutkao. Ovako bi u prevodu moglo da se protumači pravilo Američke akademije za filmsku umetnost koje je nametnuto laureatima Oskara.

Proteklih decenija bilo je onoliko predugačkih, preopširnih, pa i dosadnih govora umetnika na dodeli Oskara, zbog čega je Američka akademija uvela pravilo da obraćanje laureata ne sme da traje duže od 45 sekundi.

I retko kad se poslednjih godina dešava da laureati prekrdaše dozvoljenih 45 sekundi. Naravno, ima i izuzetaka, u koje se ubrajaju Al Paćino, Ejdrijan Brodi ili Hilari Svonk.

I dok je 1943. glumica Grir Garson postavila rekord sa najdužim govorom u istoriji dodele Oskara, od čitavih sedam minuta, bilo je i onih koji su se držali parole – „Što kraće, to slađe“. Ali, posle njihovih obraćanja publika je, uglavnom, poželela da su prozborili bar još koju reč…

Uoči noćašnje dodele Oskara, evo u podsećanju „Indipendenta“ najkraćih govora u devedesetčetvorogodišnjem istorijatu ceremonije Američke akademije za filmsku umetnost:

Glorija Grejam

Američka glumica Glorija Grejam prvi put je nominovana za Oskara 1947. godine za sporednu žensku ulogu u filmu „Unakrsna vatra“. Međutim, ostala je tada „kratkih ruku“. I kada joj je šest godina kasnije Američka akademija konačno odala priznanje za rolu u filmu Vinsenta Minelija „Grad iluzija“ nije mogla da dođe do daha. „Prokrstarila“ je scenom uspevši jedino da izgovori:

– Hvala vam mnogo.

Vilijam Holden

– Hvala vam. Hvala vam – samo to kazao je glumac Vilijam Holden, nakon što mu je uručena zlatna statueta za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu „Stalag 17“ 1954. godine.

Delbert Man

– Hvala. Hvala puno. Cenim to – bilo je jedino što je rekao reditelj Delbert Man kada je 1956. ovenčan prvim i jedinim Oskarom u karijeri za film „Marti“.

Doroti Malon

Možda bi američka glumica Doroti Malon rekla nešto svrsishodno kada je dobila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu da nije bilo nepristojnog kolege. Kada je 1957. godine izašla na scenu kako bi primila nagradu za ulogu Merili Hadli u ostvarenju „Zapisano u vetru“ kolega, koji joj je uručio Oskara Džek Lemon, samo što je otvorila usta prekinuo ju je upirući rukom u svoj sat…

Bili Vajlder

Dodela Oskara 1961. godine bila je u znaku Bilija Vajldera i filma „Apartman“. Američki sineasta i scenarista ovenčan je te večeri ključnim nagradama – za najbolji film, scenario i najboljeg reditelja. I primajući sva tri priznanja bio je više nego kratak. Najduže je govorio kada mu je Đina Lolobriđida uručila Oskara za najboljeg reditelja, rekavši:

– Hvala vam puno, vi divni, mudri ljudi. Hvala!

Pati Djuk

Te 1963. godine Američka akademija rešila je da oda priznanje još uvek tinejdžerki. Naime, Oskara za najbolju sporednu ulogu dobila je Pati Djuk za rolu u filmu „Čudotvorka“. Još uvek šesnaestogodišnjakinja, Djukova, preplavljena emocijama, uspela je da izgovori dve reči – Hvala vam.

Rita Moreno

Kada je film „Priča sa zapadne strane“, čiji rimejk s potpisom Stivena Spilberga čeka večerašnji rasplet sa sedam nominacija, dobio čak deset Oskara 1962. godine, jedna od laureatkinja bila je Rita Moreno. Dama koja igra i u Spilbergovom rimejku onomad je dobila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu. Sva uzbuđena, uspela je da izusti samo ove reči:

– Ne mogu da verujem! Bože dragi. Staću na tome…

Tejtum O’Nil

Daleke 1974. godine Tejtum O’Nil postala je najmlađa dobitnica Oskara ikada. Tu „titulu“ ima i danas, zahvaljujući najboljoj ženskoj sporednoj ulozi u filmu „Mesec od papira“. Imala je tada samo deset godina i jedino što je uspela da izusti jeste zahvalnost reditelju Piteru Bogdanoviču i svome ocu, Rajanu O’Nilu, s kojim je igrala u ovom ostvarenju.

Džo Peši

Iako je film Martina Skorsezea „Dobri momci“ bio jedan od najhvaljenijih, glumac koji je bio nominovan za najbolju sporednu mušku ulogu – Džo Peši za rolu Tomija de Vita mislio je da te 1991. godine nema nikakve šanse pored Paćina, Endija Garsije, Brusa Dejvisona i Grejema Grina. Zato, kada je njegovo ime pročitano, zapanjen, smogao je snage da kaže samo:

– Ovo je privilegija. Hvala vam.

Bonus video: Karl Malden, jedini naš dobitnik Oskara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar