Foto: Promo/Lost Country

Srpski film "Lost Country" scenariste i reditelja Vladimira Perišića uvršćen u program "Nedelja kritike" predstojećeg Kanskog festivala, saopštio je Filmski centar Srbije.

U Srbiji 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, petnaestogodišnji Stefan prolazi kroz sopstvenu revoluciju. Jer, suočen je s tim da mu je voljena majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.

Ovo je kratak sinopsis filma čiji su scenaristi Vladimir Perišić i Alis Vinokur.

Ostvarenje „Lost Country“, drugog dugometražnog filma srpskog reditelja, uvršćeno je u selekciju „Nedelja kritike“ (La Semaine de la Critiqie), zvaničan program 76. Kanskog filmskog festivala, koji počinje dan nakon starta smotre na Kroazeti 17. maja.

Uloge u najnovijem Perišićevom filmu tumače Jovan Ginić, Jasna Đuričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić, Pavle Čemerikić. Film je koprodukcija Srbije, Francuske, Luksemburga i Hrvatske, a podržao ga je na konkursu i Filmski centar Srbije.  

Foto: Promo/Lost Country

Film je sniman na 16 milimetarskoj traci, montirao ga je Martial Salomon, za zvuk su bili zaduženi Roman Dymny i Olivier Goinard, a direktorke fotografije su Sarah Blum i Louise Botkay. Nakon premijere u Kanu i na drugim festivalima, „Lost Country“ će u bioskopima distribuirati Megakom film.

Vladimir Perišić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Vladimir Perišić je diplomirao filmsku režiju na La Femisu. Perišićev diplomski film „Dremano oko“ prikazan je u okviru selekcije Kinofondacija na festivalu u Kanu 2003, a šest godina kasnije njegov dugometražni prvenac „Ordinary People“ prikazan je na istom festivalu, i to baš u okviru selekcije „Nedelja kritike“. S kratkim filmom „Our Shadows Will“ bio je deo omnibusa „Mostovi Sarajeva“, koji je prikazan u okviru oficijalne selekcije Kanskog festivala 2014. godine.

Bonus video: Miloš Đukelić o Kanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar