Trougao tuge Foto:Fredrik Wenzel ©Plattform Produktion

Film koji je trijumfovao u Kanu, osvojivši Zlatnu palmu "Trougao tuge" otvoriće 3. novembra 18. po redu festival Slobodna zona, saopštili su organizatori.

Srpska premijera filma koji je u junu osvojio najveće priznanje na 75. Kanskom festivalu „Trougao tuge“ zakazana je za 3. novembar, s početkom od 18.30 časova u mts Dvorani (bivši Dom sindikata). Poslednjim ostvarenjem iz bogatog opusa sineaste Rubena Ostlunda biće otvorena 18. Slobodna zona, koja će se, do 8. novembra, odvijati u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Novi film švedskog reditelja Rubena Ostlunda, poznatog po ostvarenjima „Turista“ ili „Skver“, oštra je kritika kapitalističkog društva. Svet u kome živimo ogledalo je licemerja u kojem bogati bivaju bogatijima a siromašni postaju siromašniji, skoro nevidljivi. Otuda je film britka satira.

Luksuzno krstarenje kojim su se zaputili bogati, neće stići na destinaciju… Kapetan broda je besni marksista, kojeg glumi Vudi Harelson, a jedna od putnika je osvedočeni kapitalista, kojeg tumači Zlatko Burić. Film i jeste građen u potpunim suprotnostima koje moraju da žive zajedno i jednom da se sretnu da bi preživele. Jer, brod završava na pustom ostrvu…

„Trougao tuge“ ponukaće gledaoce da svet ne posmatraju samo iz privilegovane pozicije, već da se vidi šta je opsenarski nastrojena društvena hijerarhija uradila pravim ljudima. Kako to izgleda kada influenseri, bogataši i „elita“ završe na milost i nemilost služavke koju do pre koji tren nisu ni primećivali.

Trougao tuge Foto:Fredrik Wenzel ©Plattform Produktion

A Ostlund je film naslovio po terminu iz estetske hirurgije koji ukazuje na nabore kože koji se stvaraju mrštenjem što nikako nije dozvoljeno u ovom lažno nasmejanom svetu gde je samo sreća prikazana na društvenim mrežama i stanje na računu merilo uspeha.

Nažalost, u stvarnom životu pretposlednjeg dana avgusta stigla je vest da je glumica i manekenka Šarlbi Din, koja igra glavnu ulogu u „Trouglu tuge“, iznenada preminula u Njujorku. Imala je samo 32 godine…

Šarlbi Din u sceni iz filma Trougao tuge Foto:Fredrik Wenzel ©Plattform Produktion

A sve teme koje otvara u poslednjem filmu „Trougao tuge“ Ruben Ostlund, kako je izjavio letos u razgovoru za Nova.rs na otvaranju 28. Sarajevo film festivala, vidi kao odraz sveta u kojem živimo:

– Definitivno su povezane sa velikim stvarima koje tresu svet. Svi konflikti kojima svedočimo sada, od ekološke katastrofe, pa do rata koji se sada dešava u Ukrajini nažalost su povezani sa sistemom koji je već dugo na snazi u čitavom svetu. A iako na prvi pogled deluju bezopasno, teme konformizma, luksuza, potrošačkog društva, života kroz prizmu društvenih mreža i lajkova i jesu dovele do haosa – istakao je za naš sajt dvostruki laureat Zlatne palme.

Taj haos, u kojem živimo, i jeste u fokusu predstojećeg festivala. Naime, 18. izdanje Slobodne zone još jednom će otvoriti prostor za razmišljanje o tome koliko možemo biti bolji da bi promene u društvu krenule od nas, najavljuju organizatori i upozoravaju da „ove 2022. godine ponovo imamo scenarija u kojem podele, pretnje nuklearnim ratom, represije i agresije bivaju u fokusu, kao i da iako svet nikad nije bio bliži, ponovo insistira na podelama“.

Ovogodišnje izdanje Filmskog festivala Slobodna zona biće održano u hibridnom izdanju – u bioskopima, a kao prethodnih godina festival će koristiti onlajn platformu KinoKauch preko koje će publika širom Srbije moći da prati deo filmskog programa festivala.

Bonus video: Otvaranje Festa

Komentari

Svi komentari (0)