Pukotina u ledu
Snimanje filma, Pukotina u ledu Anđela Jovanović i Jovana Stojiljković Foto:Đorđe Bajić

Rediteljka i scenariskinja Maja Miloš počela je snimanje dugometražnog igranog filma „Pukotina u ledu“. Reč je o savremenoj, autentičnoj i sirovoj bajci koja istražuje integritet i seksualnost žena u našoj surovoj stvarnosti. Naslovnu ulogu tumači Jovana Stojiljković, saopštio je Filmski centar Srbije koji je podržao ovo ostvarenje u produkciji Filmske kuće Baš Čelik.

„Pukotina u ledu“ se bavi pitanjem ženskog integriteta u materijalističkom okruženju punom agresije i prekomerne ambicije. Miloš je iskoristila narativne motive čuvene bajke „Pepeljuga“.

– Srž ove priče stare više od 2.000 godina devojčice uči da žena postaje princeza kad prigrli svoju seksualnost. Kroz istoriju su interpretacije Pepeljuge postajale sve seksističkije. Princ je tumačen kao muškarac koji rešava sve njene probleme, dok, zapravo, u izvornoj priči njegova ljubav daje Pepeljugi snagu da prihvati svoju seksualnost i sama pronađe unutrašnji spokoj – objasnila je Maja Miloš, poznata po nagrađivanom debitantskom ostvarenju „Klip“.

Pukotina u ledu
Snimanje filma Pukotina u ledu, rediteljka Maja Miloš Foto:Đorđe Bajić

Glavna junakinja je Marija, mlada klizačica na ledu, koja sa ocem Draganom i maćehom Suzanom živi na obodu Beograda. Našavši se u finansijskom škripcu, primorana je da uđe u svet u kome su žene seksualno eksploatisane. Međutim, ljubav mladog biznismena Luke Ćuka daje joj snagu da prihvati samu sebe i svoju seksualnost.

– Prvi put da na filmu tumačim lik koji je prisutan u svakom kadru, tako da sam na setu tokom svih snimajućih dana. U pitanju je veoma kompleksan scenario, a uloga Marije je uzbudljiva i složena. Ono što mi je izuzetne važnosti jeste da je ovoga puta ženski lik u fokusu i da je Maja Miloš u svom scenariju uspela da na najbolji mogući način spoji motive poznate bajke sa savremenim okruženjem i aktuelnim trenutkom – istakla je Jovana Stojiljković koja tumači lik Marije.

Jovana Stojiljković, snimanje filma Pukotina u ledu Foto:Đorđe Bajić

Pored nje, ključne uloge tumače Marko Grabež (Luka Ćuk), Anđela Jovanović (Nevena, najbolja Marijina prijateljica), Nataša Ninković (maćeha Suzana) i Ljubomir Bandović (otac Dragan). U filmu igraju i hrvatski glumci Barbara Nola, Goran Navojec i Dejan Aćimović.

Snimanje će trajati 35 dana na lokacijama u Beogradu, Novom Sadu, Divčibarama i Crnoj Gori. Producent je Filmska kuća Baš Čelik (Srbija), a koproducenti su Spok films i Vertigo (Slovenija), Propeler film (Hrvatska), Nightswim (Italija), Volya Films (Holandija) i Quadrifolium films (Crna Gora).

Pored Filmskog centra Srbije, „Pukotine u ledu“ su podržali CE Media, Slovenački filmski centar, HAVC, Italijansko ministarstvo kulture (Mibact), Holandski filmski centar (NFF), KMBO distributerska kuća iz Francuske, Crnogorski filmski centar i Eurimaž fond za koprodukcije.

Bonus video: Sahrana francuskog glumca Gaspara Ilijela