Sa prve klape "Košara" u Leskovcu Foto: Info centar juga/Grad Leskovac

Ujduruma koja traje već gotovo dve godine oko "Košara", koji su ocenjeni kao projekat od nacionalnog značaja, bez obzira na konačni rasplet, idealan je predložak za film, konstatuje za Nova.rs direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić.

Zašto su se „Košare“, umesto da budu „dika i ponos“ pretvorili u jednu od najvećih afera u našoj kinematografiji?

Film „Košare“, kako je svečano obnarodovano u junu 2020. godine na pres konferenciji u Vladi Srbije, bavi se bitkom na Košarama 1999. godine kada su vojnike Vojske Jugoslavije u karauli na Kosovu napale jedinice OVK i snage NATO, koje su u to vreme bombardovale Srbiju. Reditelju Balši Đogu to ostvarenje trebalo je da bude debitantski igrani film.

Na toj konferenciji je, pored reditelja, producenata i glumaca, govorila i Jelena Trivan u svojstvu predsednice Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, koje je ovom ostvarenju dodelilo 50 miliona dinara. A samo mesec dana pre toga u Leskovcu je počelo snimanje „Košara“ po scenariju Đorđa Milosavljevića, Strahinje Radetića i Balše Đoga. Role su bile poverene Jovanu Jovanoviću, Svetozaru Cvetkoviću, Viktoru Saviću, Luki Grbiću, Nikoli Koji…

Deo ekipe filma „Košare“ na konferenciji u Vladi Srbije Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Međutim, nije prošlo ni tri meseca i već su „Košare“ bile udarna vest u medijima, ali iz potpuno pogrešnih razloga. Naime, polovinom avgusta 2020. Balša Đogo je saopštio da je snimanje prekinuto jer mu je od producenata „stigao ultimativni zahtev da promeni scenario i učini ga lakšim da mogu da se snime i film i serija za četiri-pet dana po epizodi“. Na to su uzvratili producenti iz kuće „Omega prodakšn“ saopštivši da su „u procesu rada naišli na teškoće koje su bile neprevaziđene“ zbog čega su odlučili da ne nastave dalju saradnju sa rediteljem Balšom Đogom, kome su „u potpunosti isplatili honorar“.

Usledila je žalba Đoga na tu odluku, pa pokušaj medijacije, a skandal je dostigao vrhunac kada su producenti režiju poverili Miroslavu Lekiću, inače članu UO Filmskog centra Srbije.

I fertutma oko „Košara“, i filma ali i TV serije, dodatno je produbljena kada je u Filmski centar Srbije 18. januara stigao dopis Ministarstva kulture u kojem se navode brojne neregularnosti FCS-a u vođenju ovog postupka, i traži se preispitivanje ovog „slučaja“, jer su producenti nezakonito dodelili režiju Miroslavu Lekiću.

Na sednici UO FCS nije razmatran izveštaj medijatora, niti je saslušan stav druge strane, Balše Đoga, konstatovalo je Ministarstvo kulture, ocenivši da je razmatranje projekta „Košare“ bilo isključivo na inicijativu jedne strane i bez sagledavanja svih relevantnih činjenica. Takođe, konstatuje i da je „Omega prodakšn“ samoinicijativno i bez odluke UO FCS izvršila zamenu reditelja i 20.oktobra 2021. zaključila novi ugovor sa Miroslavom Lekićem, koji je ujedno i član UO FCS, zbog čega je sa nadležnim organima prethodno trebalo da rešava i pitanje o sukobu interesa.

U dopisu ministarstva se ukazuje i da će preduzimanje bilo kakvih radnji od strane „Omega prodakšn“ vezanih za projekat snimanja filma i TV serije „Košare“ biti smatrane nezakonitim i ništavnim, kao i odluke UO FCS po ovom pitanju.

A samo dan pre tog dopisa, „Omega prodakšn“ je obavestio Filmski centar Srbije i direktora Gordana Matića o odluci da odustaje od produkcije „Košara“, naveo je Balša Đogo na svom Fejsbuk i Tviter profilu.

I taj dopis bio je dovoljan da „počne rat“ na relaciji Maja Gojković, Jelena Trivan i „Omega prodakšn“, dok se Đogo drži po strani.

Još uvek predsednica UO FCS Jelena Trivan ocenila je da dopis Ministarstva kulture ne sadrži nijednu tačnu činjenicu.

– Razlog za to, pretpostavljamo, leži u privatnoj bliskosti ministarke sa rediteljem Balšom Đogom, jer su oni porodični prijatelji, što ne bi smeo da bude razlog za odluke ministarstva, nego zakon – kazala je Trivanova za „Danas“, dok su za isti list producenti potez Gojkovićeve nazvali „pravnom kaubojštinom ministarke“, poručivši da će raskinuti ugovor sa FCS, i sopstvenim sredstvima snimiti „Košare“ da ne bi „ministarkini prijatelji bili stavljeni u ugovor i kao kamermani, glumci, montažeri…“

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

I dok Balša Đogo nije odgovarao na pozive portala Nova.rs, ni direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić nije želeo preterano da komentariše čitavu dvogodišnju buru zbog filma „Košare“, okarakterisanog kao projekat od nacionalnog značaja:

– Znate, oštra je polemika, ali ja nisam političar. Cela priča ima svoj pravni tok. Producentska kuća koja je stala iza „Košara“ ima ugovor sa nama do kraja maja – kaže za Nova.rs Gordan Matić, dodajući kako je čuo da su producenti potpuno odustali od pravljenja filma i da žele da rade isključivo seriju.

Kada se sumira čitav skandal oko „Košara“ direktor Filmskog centra Srbije, inače i reditelj, na kraju poručuje:

– Čitava ta tema može da posluži kao scenario za dobar film!

Bonus video:

Marković: FCS pokušava da sriuši konkurs zbog mog filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar