Nenad Jezdić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Nenad Jezdić oglasio se nakon što je njemu, odnosno ekipi predstave "Knjiga o Milutinu" u produkciji Zvezdara teatra, zabranjen prelazak administrativne granice sa Kosovom i Metohijom.

Jezdićevu izjavu za „Telegraf“ prenosimo u celosti:

– Najblaže rečeno tužno! Nedopustivo je donošenje odluke, ko god da odlučuje, da li će se nešto igrati ili ne. Ovo nedelo je suštinska slabost i nemoć, a samo izgleda i čini se silno i to prema jednom pozorištu – necivilizacijski čin – antikulturni i antipozorišni. Ne dozvoliti Srbima ili bilo kome da prisustvuje izvođenju svog kulturnog, duhovnog i slavnog nasleđa kroz predstavu „Knjiga o Milutinu“, jeste odraz straha i panike. Sreća pa je ova monodrama, na moju veliku radost i ponos, antiratna drama, radovalo bi me da i ljudi albanske populacije na Kosovu mogu da je poslušaju, budući da se Milutin ne svrstava ni u jednu ideologiju ili politiku, već samo postavlja ljudsku i moralnu dilemu po pitanju svih naših nerazumevanja i stradanja, kako svog, tako i drugih naroda sa ovih prostora – kazao je Jezdić i dodao:

– „Knjiga o Milutinu“ je svakako, nešto najlekovitije što danas svi treba da čujemo, ali u atmosferi najveće stigmatizacije mog naroda, nekoliko decenija unazad, zabrana i granice za kulturu me nimalo ne iznenađuju. Sve u svemu izuzetno… primitivno!

Bonus video: Insert iz predstave „Knjiga o Milutinu“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare