Predstava Knjiga o Milutinu
Predstava Knjiga o Milutinu, glumac Nenad Jezdić Foto:Nikola Vukelić

Predstava "Knjiga o Milutinu" trebalo je danas i sutra da gostuje na Kosovu i Metohiji - u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću, ali je tehnička ekipa sa opremom i scenografijom zaustavljena na administrativnom prelazu. Bez objašnjenja im je nakon višečasovnog čekanja zabranjen ulazak, saopštio je Zvezdara teatar.

Nakon opsežnih dogovora i priprema za gostovanje kome smo posvetili puno pažnje, ističe se u saopštenju, danas je bez ikakvog obrazloženja, ekipi predstave „Knjiga o Milutinu“ u produkciji Zvezdara teatra zabranjen prelazak administrativne granice sa Kosovom i Metohijom.

Foto: Nikola Vukelić

Predstave koje su planirali u okviru najavljenog gostovanja u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću neće biti izvedene, navode iz Zvezdara teatra i podsećaju:

“Posle jučerašnje zabrane patrijarhu Porfiriju da uđe na Kosovo, danas je zabranjena i jedna predstava. Nakon niza zabrana, počevši od politčkih preko ekonomskih, verskih i drugih, na red je došla i kultura, zabranjeno je sve što ima predznak srpskog. “

Kao pozorište koje tradicionalno repertoarski neguje domaći tekst, napominje se, ulagaćemo i dalje napor da svoje predstave odigramo pred svakom publikom koja želi da ih pogleda, bez obzira na prepreke bilo koje vrste jer kultura ne poznaje granice.

Monodrama “Knjiga o Milutinu” nastala je po delu Danka Popovića, u režiji Egona Savina, a Milutina ostojića tumači Nenad Jezdić, koji se publici 200. put u subotu, 11. maja, na Novoj sceni Zvezdara teatra.

– Milutin je svedočanstvo da su jedino herojstvo i realan mit ono što se rađa u istrajnosti pojedinca i njegovoj želji za dobro svojih najbližih i svog naroda, pa i svojih neprijatelja. Pobožna tišina i neverica, suze u publici kada se izgovore sudbine, imena, brojnost i mera srpske žrtve ukazuju mi na to da i publika, a i ja kao tumač te i takve sudbine, zapravo zajedno prolazimo kroz jednu meru katarze i želje za ponovnim sticanjem stvarnog identiteta koji nam pripada i koji se tako jeftino zagubio u našem novijem trajanju. Milutin i njegovo žitije u mojoj, a i u rediteljskoj koncepciji je jednostavno, da ponovim, zbog sve skepse i kontroverze… antiratna drama. Sve ovo i rađa pozorišnu istinu, koja je jedini i stvarni razlog želje i potrebe za ovakvom predstavom – istakao je Nenad Jezdić uoči nedavnnog jubilarnog izvođenja.

Nažalost, publika u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću neće biti u prilici da pogleda ovu predstavu za koju su od premijere karte unapred rasprodate za svako izvođenje.

Bonus video: Patrijarh Pavle – oči su ogledalo duše

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare