Foto: Bojana Janjić

Izložba "Esencijalnost niti" Jagode Buić biće otvorena sutra u 18 časova u Muzeju savremene umetnosti.

Na postavci će biti predstavljen deo stvaralaštva jedne od ključnih umetničkih pojava druge polovine 20. veka na jugoslovenskom prostoru, koja je preminula pre godinu dana. Izložbu, čija je kustoskinja Svetlana Mitić, otvoriće potpredsednica Vlade i ministar kulture Maja Gojković.

Jagoda Buić, koja je rođena 1930. u Splitu, a preminula je prošlog oktobra u Veneciji, bila je multimedijalna umetnica, čiji je opus obuhvatao širok spektar likovnog izraza, od pozorišne i filmske scenografije i kostimografije do tapiserije. Nakon 2000. godine, nastaju i specifični radovi na papiru i od papira – crteži, kolaži, asemblaži, a i skulptura postaje polje istraživanja Buićeve.  

Jagoda Buić obeležila je, podsećaju iz MSU, i razvoj tapiserije na međunarodnom planu. U intenzivnom bavljenju tapiserijama, počev od 1962. godine, kada ovaj medij postaje dominantan oblik izražavanja u radu, što će trajati do početka građanskog rata u Jugoslaviji, umetnica je prošla kroz više stvaralačkih faza.

Foto: Bojana Janjić

Neposrednim delovanjem u polju tapiserija Jagoda Buić je oslobodila tapiseriju tradicionalne uloge podređene ili prateće likovne discipline, dodelivši joj samostalnost i autentičnost posebnog umetničkog medija. Radikalno drugačije shvatanje tapiserije prihvaćeno je i na međunarodnoj umetničkoj sceni, posebno nakon Bijenala u Sao Paulu 1967, gde je Buićeva prepoznata kao jedan od najznačajnijih autora na izložbi. Zajedno sa Magdalenom Abakanovič, s kojom je i izlagala povremeno, označena je kao protagonista „slovenskog vala“ u tapiseriji, što je označavalo specifičan slovenski senzibilitet utemeljen na folklornoj tradiciji slovenskih naroda. 

Jagoda Buić Foto: Promo/ Galeriji Haos

Na izložbi u Muzeju savremene umetnosti, pored tapiserija iz zbirke Muzeja savremene umetnosti, biće prikazane tapiserije i crteži nastali u periodu od 1962. do 1977. koji su za ovu priliku pozajmljeni iz zbirke Muzeja primenjene umetnosti, umetničke kolekcije Palate Srbije, umetničke kolekcije firme Internacional CG u stečaju, zbirke Muzeja Grada Beograda, kolekcije galerije Haos, Radionice za izradu tapiserija Atelje 61 iz Novog Sada, kao i iz više privatnih kolekcija u Beogradu.

Foto: Bojana Janjić

Izložba će trajati do 26. februara naredne godine.

Bonus video: Izložba Lavirint devedesetih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar