Jagoda Buić Wutke Foto:Zarko Basic/PIXSELL

Izložba posvećena nedavno preminuloj umetnici Jagodi Buić biće otvorena večeras u 20 časova u galeriji Haos, saopšteno je iz ove galerije.

Postavku, zamišljena kao svojevrsni „adio“ umetnici, koja je umrla u Veneciji polovinom prošlog oktobra u 93. godini, otvoriće večeras u Haosu Irina Subotić i Borka Božović.

Omaž Jagodi Buić Wutke u Haosu donosi publici malu izložbu jednog kolaža, kostima i nekoliko crteža, odnosno onih radova koji se nalaze u Beogradu u privatnim kolekcijama. Biće predstavljen i film Bore Draškovića i video prezentacija opusa hrvatske umetnice iz poslednje dve decenije.

– Želimo da ukažemo na sve ono što nam je ostavila da je se zauvek sećamo i podsetimo na značaj jedne snažne umetničke ličnosti, osobe rado viđene u našem gradu i na svim jugoslovenskim prostorima, pride drage prijateljice i prijatne sagovornice – reči su istoričarke umetnosti Borke Božović, koja i vodi Haos.

Jagoda Buić Foto: Promo/ Galeriji Haos

Podseća Božovićeva da se Jagoda Buić Wutke proslavila širom sveta sa svojim monumentalnim ambijentalnim tapiserijama skulptorskih formi, podseća i na impresivne scenografije, maštovite kostime za brojne pozorišne predstave. Ukazuje za one koji su zaboravili sve domete ove dame izuzetne likovne pismenosti i u crtežima, kolažima, instalacijama od papira i kasnije metala, koje je oblikovala skoro do poslednjih dana života. Širokog obrazovanja, smelo se, kako navodi Borka Božović, hvatala u koštac sa raznim materijalima, plastičkim i strukturalnim inovacijama, igrala sa neverovatnim promenama formi.

Borka Bozovic
Borka Božović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– To je bila igra ambiciozne i strastvene žene koja je podjednako uživala u svojim umetničkim eksperimentima kao i u životu. Umela je da kaže: „Iz dokolice i meditacije, iz igre nastaju neki impulsi, ogledi koji se katkad mogu nazvati umjetnost“. Svojim rukopisom, maštom, linijom kao najiskrenijim sredstvom, odlučnom težnjom ka bitnom, na crtežima iz nekoliko faza, ova umetnica nas uvodi u najtananije prostore, usmerava ka cilju koji je sebi postavila i slala poruke koje je želela da se čuju. Papir za nju nije bio novi materijal. Papir je bio pokoran i posebno inventivan  u njenim rukama i proizvodio je rezultat sveopšteg iskustva umetničkog i ljudskog. Ispisivala je Jagoda na njemu neke od svojih najlepših stranica. Stvarala je monumentalne instalacije i kolaže koji su plesali kroz prostor i pevali uz zvuke njene omiljene mediteranske muzike.

Jagoda Buić, Beketovo srce Foto: Promo/ Galeriji Haos

Poslednji put Jagoda Buić izlagala je u Beogradu pre dve decenije. Na postavci pod nazivom „Carta canta“ u starim „odajama“ Haosa ti radovi na papiru, koje pominje Božovićeva, „pevali su himnu lepoti i maštovitosti“.

I baš zbog toga večeras, na otvaranju izložbe publika će biti u prilici da vidi snimak te postavke od pre dvadesetak godina i intervju koji je tada dala. 

Jagoda Buić, Dubrovnik, 1985. Foto: Promo/ Galeriji Haos

– Osvajala je Jagoda Buić pozorišne, galerijske i muzejske prostore, velike likovne smotre, podjednako kao i ljude. Okupljala je u svojim raskošnim domovima u Parizu, Provansi, Veneciji i dubrovačkoj Kolorini brojne prijatelje iz celog sveta. Nedostajaće nam ti dragoceni susreti. Dogovarali smo se za još jednu izložbu najrecentnijih radova koje je želela da posveti svom i našem dragom prijatelju Vladimiru Veličkoviću. Nažalost, bolest ju je sprečila da se to realizuje. Sada joj samo poručujemo da ostaje trajno i brižno čuvana u našim sećanjima – ukazuje Borka Božović.

I baš uz Borku Božović naredne subote, 18. marta o Jagodi će u Haosu u podne govoriti prijatelji pokojne umetnice – Goran Marković, Irina Subotić i Jelena Milunović. Posetioci Haosa moći će da vide i film još jednog Jagodinog prijatelja – čuvenog reditelja i profesora Bore Draškovića uz fotografije radova iz poslednjih decenija.

Podsetimo, i Muzej savremene umetnosti najavio je za oktobar još jednu izložbu Jagode Buić Wutke. Biće to prvi put da se dela hrvatske umetnice predstavljaju samostalno u ovoj instituciji.

Jagoda Buić, crteži – skice za tapiserije, 1975. Foto: Promo/ Galeriji Haos

Pred posetiocima će, kako je najavljeno iz MSUB, biti tapiserije iz ranijeg perioda stvaralaštva umetnice, kada je profilisala svoj izraz. U Zbirci slikarstva MSUB-a, nalaze se i četiri rada ove umetnice koja su svojevremeno otkupljena za muzejsku kolekciju, i biće predstavljena na izložbi, dok će ostala „stići“ iz drugih muzejskih i privatnih kolekcija iz Srbije.

Bonus video: Milena Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar