Foto: Narodno pozorište Sombor/Novosadsko pozorište/Marija Erdelji/Narodno pozorište Toša Jovanović Zrenjanin

Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine (FPPV), kojem je do nedavno pretilo gašenje, večeras otvara svoje 72. izdanje u 20 časova u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu.

Najstariji teatarski festival u Srbiji i regionu trajaće do 25. aprila, a otvoriće ga večeras Marija Medenica, glumica Srpskog narodnog pozorišta, nakon čega će biti izvedena predstava „Ludi kamen“ po jednočinkama „Prosidba“ i „Medved“ A. P. Čehova u režiji Radoslava Milenkovića, i produkciji zrenjaninskog teatra.

Predstava Ludi kamen Foto: Narodno pozorište Toša Jovanović Zrenjanin

Pre samo nekoliko meseci, početkom decembra 2022, Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine (ZPPV), organizator ove manifestacije, uputila je saopštenje u kojem su apelovali na nadležne da obrate pažnju na kulturni značaj ove manifestacije koja se u kontinuitetu održava od 1947. godine. Ukazano je, između ostalog, na odsustvo adekvatne podrške Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a zatim i Ministarstva kulture Republike Srbije, na dugogodišnje tehničke, organizacione i finansijske probleme, pa su se pitali kome je FPPV potreban.

Iz tih razloga, ZPPV je odlučilo da zauzme stav da je bolje da Festivala ne bude ako će, posle punih sedam decenija održavanja, biti u takvoj situaciji.

Da li je apel urodio plodom ili su organizatori odlučili da, kako znaju i umeju, još ove godine pokušaju da održe Festival zarad tradicije, pozorišne umetnosti i verne publike, za Nova.rs objašnjava Bojana Kovačević, predsednica Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine:

– Nakon našeg apela koji su preneli mediji, usledili su pozivi pokrajinske sekretarke Dragane Milošević, kao i sastanak sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem, gde smo dobili snažna obećanja da će na konkursima festival biti adekvatno podržan u finansijskom smislu. FPPV je pripreman upravo u toj nadi, ali i dalje čekamo rezultate konkursa. To bi bilo jednokratno rešenje i pomoć za ovo izdanje festivala, ali svakako, ostaje problem trajnog rešavanja finansiranja festivala. I to smo pominjali na sastanku sa gospodinom Mirovićem, rodile su se neke ideje, te verujem da sve ide u pozitivnom smeru.

Bojana Kovačević Foto: Milan Đurđević.

Ono što je sada važno, optimistično nastavlja Kovačević, to je uzbudljiv festival, koji će pružiti uvid u najbolje i najrelevantnije predstave iz Vojvodine koje su nastale u prethodnih godinu dana.

– Selektorka Aleksandra Glovacki Velikić je izabrala sedam večernjih i četiri predstave za decu. Ona je predložila i žiri nakon čega je predsedništvo Zajednice glasalo i odabralo članove. To su Anđelka Nikolić, rediteljka, Svetislav Jovanov, dramaturg, i Patrik Lazić, reditelj. Ideja je bila da se spoji iskusno gledanje na pozorište sa nekim mlađim svežim pristupom i pogledima. Verujem da smo sa ovim odabirom članova žirija to i uspeli i da će im rad na festivalu biti inspirativan. Pored toga, pred nama je i bogat prateći program. Nema sumnje da će publika i ove godine disati pozorište punim plućima tih osam dana – priča Bojana Kovačević, upravnica Narodnog pozorišta Sombor.

„Što na podu spavaš“ Foto: Marija Erdelji

Pored komada „Ludi kamen“ u selekciji 72. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine su “Mefisto”, prema istoimenom romanu Klausa Mana, u dramatizaciji i režiji Harisa Pašovića, u produkciji SNP-a i Fondacije Novi Sad Evropska prestonica kulture. U izboru je i već zapaženo delo “Što na podu spavaš” autora Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, takođe iz SNP-a, u koprodukciji sa Dramskim kazalištem Gavella (Zagreb), Narodnim pozorištem Sarajevo i Festivala MESS.

Selekcija sadrži i komad “Nevidljiva deca” Ane Terek, reditelja Roberta Lenarda (Novosadsko pozorište / Ujvideki szinhaz), “Don Žuan” od Molijera, u režiji Andreja Cvetanovskog (Narodno pozorište Sterija, Vršac), “Galeb” Antona Pavloviča Čehova, u postavci Milana Neškovića (Narodno pozorište Sombor).

Predstava Galeb Foto: Narodno pozorište Sombor

Što se tiče selekcije programa za decu, na repertoaru će biti “Ne idi daleko” prema tekstu i režiji Tamare Kučinović (Dečje pozorište Subotica, Scena na srpskom jeziku), “Pradevojčica” pesnikinje Desanke Maksimović, rediteljke Sonje Petrović (Lutkarska scena NP Toša Jovanović, Zrenjanin).

Najmlađi će u izboru ovih predstava gledati i dela – “Guskar Matija”, po narodnoj priči, režisera Đerđa Hernjaka (Dečje pozorište Subotica, Scena na mađarskom jeziku), kao i “Priče iz Nedođije”, po motivima romana Petar Pan Džejmsa Metjua Barija, prema dramatizaciji i režiji Katarine Mišikove Hicingerove (Slovačko vojvođansko pozorište).

Festival se zatvara u utorak, 25. aprila, dodelom nagrada i predstavom u čast nagrađenih, za šta je zaduženo Crnogorsko narodno pozorište sa predstavom „Pokojnik“ B. Nušića u režiji Egona Savina.

Bonus video: Haris Pašović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar