Foto:Konstantin Kondrukhov / Flow festival; EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Pod nazivom "Drugdrugu" u Beogradu je pokrenuta društveno - kulturna platforma čiji je glavni zadatak da podstakne interakciju i saradnju između ruske jezičke zajednice i srpske kulturne sredine, a među prvim velikim projektima je predstava "Obična priča", u režiji čuvenog Kirila Serebrenikova.

Radi se o zajedničkom projektu projekta „DrugDrugu“ i fonda „Kirill&Friends“, i prva je premijera „Gogolj Centra“ nakon zatvaranja fizičkog prostora tog poznatog pozorišta u Moskvi. Osnivač pozorišta, reditelj Kiril Serebrenikov je „Gogolj Centar“ definisao kao „generaciju ljudi, jedno pleme koje nastavlja svoje profesionalno delovanje vezano za pozorište gde god se nalazili, da li u Moskvi, u Beogradu, u Berlinu ili u Hamburgu“. „Obična priča“ je prva srpska premijera „Gogolj Centra“.

Dramu je napisao ruski klasik Ivan Gončarov 1847. godine. Prvi put je izvedena u pozorištu „Sovremenik“ u Moskvi 1966. godine, a samo godinu dana kasnije doživela je postavku u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu. Glavne junake su igrali Mihailo Miša Janketić, Stevo Žigon, Maja Dimitrijević, Ljiljana Krstić, Svetlana Ceca Bojković, Kapitalina Erić, Tanasije Uzunović… Godine 1969. komad je imao i filmsku adaptaciju i emitovan je na beogradskoj televiziji, i to nekoliko godina ranije u odnosu na rusku predstavu.

Foto:Konstantin Kondrukhov / Flow festival

Godine 2015. Serebrenikov je postavio savremenu verziju ove drame u Gogolj Centru u Moskvi, pri čemu je radnju smestio u modernu Rusiju. Predstava je postala jedna od najpopularnijih u tom pozorištu. Godine 2023. „Obična priča“ se vraća na beogradsku pozornicu. U postavci učestvuju poznati srpski glumci i glumci Gogolj Centra. U podeli su Filip Avdejev, Luka Grbić, Aleksej Agranovič, Danica Maksimović, Dragana Varagić, Kristina Jovanović, Marija Poježajeva, Irina Tepluhova, Davor Perunović, Danijela Stojanović, Ana Zavtur, te Jovan Stamatović-Karić i Luka Abramović.

Predstava će se izvoditi na dva jezika i potpuno je prilagođena kako bi mogla da je prati i srpska i ruska publika. „Obična priča“ će doživeti premijeru 31. oktobra, 1. i 2. novembra na sceni Centra za kulturu „Vlada Divljan“. Projekat kojim se Serebrenikov vraća na našu scenu predstavili su na konferenciji za medije glumac, producent i reditelj, i producent platforme „DrugDrugu“, Aleksej Agranovič, glumac i reditelj Filip Avdejev, i deo ekipe naših glumaca koji igraju u predstavi – Danica Maksimović, Dragana Varagić i Luka Grbić.

Foto:Konstantin Kondrukhov / Flow festival

– Tekst je duhovit i veoma važan za savremeno društvo u ovom trenutku, dajući nam dobar uvid u sve one koji oblikuju javni život – kazao je Grbić.

Danica Maksimović je istakla da iako ne ide na kastinge, kada je čula da je reč o Serebrenikovu i pogledala snimak moskovske predstave, odlučila je da se pojavi:

– „Obična priča“ nije – obična priča. U njoj imam dve scene, uloga nije velika, a i pevaću u predstavi iako to nije u početku bilo predviđeno. Serebrenikov se ne odbija.

Foto:Konstantin Kondrukhov / Flow festival

Inače, Serebrenikov tek 20. oktobra dolazi u Beograd, ali je sve vreme u kontaktu sa ansamblom.

Kiril Serebrenikov je pozorišni (drama, opera i balet) i filmski reditelj. Osnivač je pozorišta Gogolj Centar, autor je produkcija u Moskovskom umetničkom pozorištu „Čehov“, pozorištu „Puškin“, „Sovremenik“, Narodnom pozorištu Letonije, Nemačkom Deutsches Theater-u u Berlinu, Thalia Theater-u u Hamburgu. Leta 2022. njegova predstava “Crni monah” je otvorila Pozorišni festival u Avinjonu.

Foto:EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Godine 2022. Serberenikov je proglašen za evropskog operskog reditelja godine, a njegove postavke se daju u pozorištu Komische Oper u Berlinu, operskim pozorištima u Štutgartu i Cirihu, Državnoj operi u Beču i Bavarskoj, Narodnoj operi i baletu u Amsterdamu. Filmovi koje je Serebrenikov režirao, “Učenik”, “Leto”, “Petrovi pod gripom”, “Žena Čajkovskog”, učestvovali su u glavnom takmičarskom programu Festivala u Kanu i Veneciji. U avgustu 2018. postao je komandant francuskog Ordena umetnosti i književnosti.

Inače, Kiril Serebrenikov je zbog svojih demoktratskih nastupa, podršci LGBT zajednici, kritikama upućenim autoritarnoj ruskoj vlasti i cenzuri 2020. bio osuđen na tri godine zatvora uslovno, i bilo mu je zabranjeno da napusti Rusiju. Kazna mu je smanjena pošto je polovinu odslužio u kućnom pritvoru, bez kršenja zabrane i ograničenja koja su mu nametnuta, pa je aprila prošle godine uspeo da napusti Rusiju i ode u Evropu.

Foto:Konstantin Kondrukhov / Flow festival

O projektu „DrugDrugu“:

– Kulturna platforma „DrugDrugu“ se pravi radi formiranja zajednica ljudi različitih zanimanja, generacija, veroispovesti, koje povezuje ideja o zajedničkom stvaralaštvu, zajedničkom radu zarad ideala humanizma. Upravo će čovek uvek biti u centru naše pažnje i interesovanja: njegov jedinstven unutrašnji svet, njegova sloboda i društvena odgovornost, njegovo pravo na nezavisne stavove i toleranciju, njegova potreba za samoostvarenjem. Kultura jeste kolektivna i nije samo nosilac sopstvene istine, već i alatka koja pomaže da se prihvati istina onog drugog. Zajednička kulturna sredina se uvek temelji na načelu „drug drugu“. Prijateljstvo podrazumeva slobodu izbora. Moguće je da su upravo iz tog razloga Srbi, suočeni s izborom između latinice i ćirilice, prihvatili i slobodno koriste oba pisma. U današnjim okolnostima taj put, čija je suština da se ne odbacuje jedan identitet zarad drugog, već da se oni objedine, izgleda kao put nade koji vodi u budućnost – poručili su iz organizacije.

Bonus video: Luka Popadić – Kako je naš reditelj postao kapetan švajcarske vojske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar