Bora Čorba u Čačku Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Čačani se opraštaju od legendarnog Bore Đorđevića koji je preminuo u Ljubljani. Među njima su brojni umetnici, novinari, lekari i gotovo svi ljudi koji kažu za Nova.rs da će on uvek živeti zajedno sa njegovim pesmama.

Frontmen grupe „Riblja Čorba“ Bora Đorđević uskoro će dobiti trg koji će nositi njegovo ime u velikom gradskom parku u Čačku. Ta lokacija je, inače, u naselju Vinara, gde se on rodio i živeo.

Prema rečima gradonačelnika Čačka, Miluna Todorovića, u centru grada, u velikom parku, tamo gde je Bora sa svojim prijateljima započinjao svirke, jedan trg poneće njegovo ime.

Bora Čorba u Čačku Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Tu je i mini scena, gde će mladi, još neafirmisani čačanski bendovi tokom leta moći da sviraju. Nas Čačanin i prijatelj Bora Đorđević svoj rodni grad proslavio je širom sveta. Građane ova odluka neće ništa koštati, jer nema promene podataka u ličnim dokumentima, u vidu promene adrese. To će se dogoditi veoma brzo, dok sve prođe kroz procedure gradskih službi. Sve nas posebno je ganula Borina rečenica prilikom njegovog koncerta koji je održao prošle godine da će se u Čačak vratiti zauvek, na padine Jelice“, rekao je Todorović za Nova.rs.

Kako je istakao i stihovi njegove nove pesme govore o tome, gde poručuje da se njegovo telo vrati u Srbiju, u Čačak, a srce da mu ostane u Sloveniji.

„Zato će trg u parku poneti njegovo ime, da budućim generacijama bude u znanju da je jedan tako veliki muzičar svoju karijeru započeo baš na tom mestu. Ovo je veliki gubitak za nas i sve Borine obožavatelje“, izjavio je Milun Todorović.

Bora je poslednji koncert održao u svom rodnom gradu prošle godine u martu, kada je Čačak bio Nacionalna prestonica kulture.

„To priznanje obično daju posthumno, a meni to posthumno ne znači mnogo, jer neću znati. Voleo bih da doživim tako nešto u Čačku. Doduše, imam nešto slično u beogradskom Zoološkom vrtu, tamo postoji staza koja se zove „Borino sokače“ zahvaljujući Vuku Bojoviću „, rekao je tada legendarni roker.

Za njim žale i njegovi prijatelji poput akademskog slikara Milana Čakajca i dr Prvoslava Savića. Oni su ga lane i pozvali da se vrati u Čačak.

„Ne vredi, ljubav ga je odvela u Sloveniju, ali nam je obećao da će doći kad god ga pozovemo“, kazali su tada za naš portal.

Bora je u Čačku održao koncert za pamćenje. Publika je pevala u glas sa njim sve njegove hitove. Prisetio se tada i svog detinjstva, ali i pokojnog prijatelja Miše Aleksića koji je, nažalost, preminuo od korone. Njemu u čast je otpevao pesmu „Dve gitare“.

Tada je i ocenio da je rok muzika u ozbiljnom problemu, a otkrio je tom prilikom da piše knjige:

„U pitanju su dve knjige pesama i jedan roman. U proznom delu ima pomalo autobiografskog, ali svakako ne govori u celosti o mom životu “ kazao je prilikom nastupa u Čačku legendarni Bora.

Bonus video: Džimi Hendriks: Živeo je kratko, ali je ostavio neizbrisiv trag u rokenrolu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar