Foto:Vesna Lallić; Milan Maricic /ATAImages; privatna arhiva

Podaci koje je izneo gospodin Bujošević su jedna vrsta manipulacije a nije demantovao angažovanje stalno zaposlenih RTS-a u izvršnim produkcijama i njihove zarade koje dobijaju preko tih izvršnih produkcija. I to je suština cele priče, kaže Branislav Klanšček za Nova.rs.

RTS proizvodi, u proseku, 170 emisija (oko 130 bez Informativnog programa), a ne, kako je predsednik Upravnog odbora Branislav Klanšček dva puta ponovio, samo tri emisije van informativnog programa, saopštila je jutros Radio televizija Srbije, nazvavši tvrdnje UO RTS-a „brutalnim izvrtanjem činjenica koje nepotrebno nanose veliku štetu RTS-u stvarajući utisak da u njemu niko ništa ne radi i olako troši novac“.

Takođe dodali su da RTS „kao kičma normalne i pristojne Srbije, kao televizija s ubedljivo najkvalitetnijim programom i najvećim poverenjem među građanima Srbije, svakako ne zaslužuje ovakvu hajku i progon“.

Na ovo jutrošnje saopštenje RTS-a osvrnuo se prozvani predsednik Upravnog odbora Radio televizije Srbije Branislav Klanšček tvrdeći za Nova.rs da je posredi manipulacija:

– Podaci koje je izneo gospodin Bujošević su jedna vrsta manipulacije, jer je on tu sabrao kompletan kablovski program kanala RTS-a. Dakle, kanala RTS Planeta, Nauka, Trezor, Poletarac, Kolo, RTS klasika… Sabrao je sve kanale, množio to s minutima i došao do tih cifara. Suština nije u tome, već u onome o čemu sam i govorio – a to je RTS 1. Ukupna gledanost tog programa u odnosu na sve druge kanale RTS-a je 96 odsto – kaže Branislav Klanšček za Nova.rs.

Branko Klanšček Foto: Milan Maricic/ATAImages

I dalje predsednik UO RTS-a stoji pri tome da Zabavni program RTS-a proizvodi tri emisije:

– To su Šarenica, Slagalica i RTS ordinacija. Jedino što nisam spomenuo jesu emisije koje idu jednom godišnje – Izbor za Pesmu Evrovizije i Novogodišnji program. Sve drugo su spoljne produkcije. Jedina greška, ako je toliki greh, jeste što nisam pomenuo te dve emisije koje idu jednom godišnje, iako su veliki i važni projekti – objašnjava Klanšček.

A sve ostalo jeste, kako ističe predsednik UO RTS-a, skretanje teme. U poslednjem saopštenju RTS-a nasmejalo ga je to što se spominje Naučni program. U istom se navodi da je „obrazovno naučni program u 2019. godini proizveo 44 različite emisije (737 epizoda) u trajanju od 15.975 minuta, a nezavisne i spoljne produkcije sedam emisija (106 epizoda) u trajanju od 1.237 minuta“.

– Gospodin Bujošević navodi Naučni program. A godišnji budžet za Naučni program je u visini jedne epizode kviza „Stigni me ako znaš“. Ili bilo kog od tih kvizova. Ono što je suština svega jeste ono što nije rečeno – gospodin Bujošević nije demantovao angažovanje stalno zaposlenih RTS-a u izvršnim produkcijama i njihove zarade koje dobijaju preko tih izvršnih produkcija. I to je suština cele priče – odsečan je Klanšček.

Poziva se, kako napominje predsednik UO RTS, generalni direktor Javnog servisa u saopštenju na poslovnu tajnu. „Nedopustivo je i što su se u javnosti pojavile brojke iz ugovora RTS-a koje se smatraju poslovnom tajnom (i po zakonu, i po ugovorima, i po Poslovniku Upravnog odbora)“, navodi se u saopštenju RTS-a. Međutim, Branislav Klanšček naglašava da je rad Javnog servisa javan:

– U Zakonu, u Statutu piše da je rad Javnog medijskog servisa javan. I tu je tačka! Poziva se Bujošević na to da smo prekršili Poslovnik o tajnosti. Ali, u Poslovniku o tajnosti tačno piše da poslovnu tajnu može saopštiti predsednik Upravnog odbora ili generalni direktor RTS-a. Saopštio sam ja, jer imam pravo na to!

Bonus video: Klanšček u Pitajte Đuru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar