Foto:Filip Krainčanić, Vesna Lalić/Nova.rs, Ataimages

Menadžment Radio-televizije Srbije održao je hitan sastanak nakon što je objavljen izveštaj u kojem se navodi na koji način se u Javnom servisu troši novac građana, ali i matrica po kojoj RTS sklapa saradnje sa spoljnim produkcijama, za šta voditelji ove kuće dobijaju dodatne honorare pored postojećih plata, saznaje Nova.rs.

Prema saznanjima našeg portala, hitan sastanak čelnika RTS koji je održan juče trajao je nekoliko sati. Kako kaže izvor Nova.rs, sastanak na kome su bili svi ključni rukovodici Javnog servisa nije bilo nimalo prijatan, a iz prostorije su svi izašli bledi.

Ovaj sastanak održan je nakon što je javnost upoznata s načinom na koji RTS troši novac. Kako je inicijalno objavi portal „Pištaljka„, RTS već duže vreme angažuje privatne produkcijske firme za proizvodnju programskog sadržaja, a svaga tri emisije u svom programu proizvodi Javni servis. U zapasniku sa sednice UO koji nisu zvanično objavljeni se, između ostalog, navodi i to da je najskuplja emisija na RTS kviz u privatnoj produkciji za koji se godišnje izdvaja 55 puta više novca nego za dve najgledanije emisije koje se rade u produkciji RTS.

RTS je to, u međuvremenu, demantovao.

PROČITAJTE JOŠ

U isto vreme, predsednik UO RTS Branko Klanšček potvrdio je za Nova.rs da je podneo krivičnu prijavu protiv Dragana Bujoševića, ali i Olivere Kovačević, urednice zabavnog programa RTS.

„Bujošević piše da ga Upravni odbor RTS tretira kao „gnjidu“, izražava se neprimerenim rečnikom. A zašto tek tad piše? Zato što tad na RTS kreće raskrinkavanje, kad ja počinjem da tražim dokumentaciju od Poslevne jedinice Produkcija, Finansija, kad tražim izveštaj od odgovornog urednika Dramskog programa o nepostojećoj emisiji „Jedan dobar dan“, koja je sad prerasla u krivičnu prijavu“, napominje Klanšček u izjavi za naš portal.

Krivična prijava koju je podneo Klanšček protiv direktora Javnog servisa i drugih zbog različitih finansijskih mahinacija stigla je u Više javno tužilaštvo u Beogradu.

„Krivična prijava je podneta Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, koje ju je danas ustupilo na nadležnost Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Po prijemu, Posebno odeljenje odmah je dalo nalog policiji da prikupi potrebne podatke kako bi se proverili navodi prijave, potvrđeno je za Novosti u Višem tužilaštvu.

Klanšček je krivičnu prijavu podneo zbog postojanja osnova sumnje da su tokom poslednje tri godine svojim nesavesnim postupanjem prilikom ispunjavanja radnih obaveza, odnosno prilikom postupanja u okviru svojih nadležnosti propisanih Zakonom o javnim medijskim servisima, ugovorom o radu i opštim aktima poslodavca, iako su bili svesni, odnosno su bili dužni i mogli biti svesni da usled toga može nastupiti teža imovinska šteta, shvatajući značaj svog dela, kao i to da je njihovo delo zabranjeno, naneli štetu Javnom medijskom servisu Radio-televizija Srbije u iznosu od preko 14.000.000 dinara. Ovim su ostvareni elementi krivičnog dela Nesavestan rad u službi inkriminisanog odredbom člana 361. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika.

Kako Nova.rs saznaje, Upravni odbor RTS sastaće se posle sretenjskih praznika.

BONUS VIDEO RTS Javni servis, tajni poslovi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare