Foto:Vesna Lallić; Milan Maricic /ATAImages; privatna arhiva

U Planu za proizvodnju programa za 2023. godinu koji je usvojio Upravni odbor, RTS nije predvideo snimanje pozorišnih predstava, naveo je u pismu upućenom Ministarstvu kulture generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević.

– Srbija je u ozbiljnom problemu ako se čuvanje pozorišne baštine osloni samo na RTS, odnosno ako je RTS jedini koji snima i arhivira pozorišne predstave, što sasvim sigurno nije njegov prevashodni posao, već bi pre svega trebalo da bude zadatak i dužnost Pozorišnog muzeja, ocenio je generalni direktor RTS-a u pismu koje je adresirao na Ministarstvo kulture i potpredsednicu Vlade i resornu ministarku Maji Gojković, nakon skandala koje je izazvala odluka rukovodstva Javnog servisa da posle više od pet decenija ukine snimanje pozorišnih komada, odnosno TV teatar.

I s obzirom da Bujošević u pismu Maji Gojković pominje kako „UO nije predvideo snimanje pozorišnih predstava u Planu za proizvodnju programa za 2023. godinu“, predsednik ovog tela Branislav Klanšček dostavio je redakciji Nova.rs dokument usvojenog budžeta u kojem tačno po stavkama piše za šta je sve Upravni odbor RTS-a odobrio novac i koliko sredstava u evrima.

Sredstva odobrena od strane UO RTS-a za 2023. godinuFoto:Nova.rs

Takođe, napomenuo je da svih devet članova UO RTS imaju ovaj dokument u svojim mejlovima, čak i papirima sa sednice na kojoj je usvojen Finansijski plan za 2023. godinu.

Ni sam ne znajući šta da posle navoda u Bujoševićevom pismu kaže, jedino što je Branislavu Klanščeku preostalo bilo je da se pozove na staru poslovicu umesto klasičnog odgovora:

– Ako koza laže, rog ne laže!

Podsetimo, odluka rukovodstva Radio televije Srbije da posle 55 godina i gotovo 300 snimljenih predstava zarad serijskih i komercijalnih sadržaja ukine svojevrsnu kulturnu instituciju – TV teatar, uprkos tome što su budžetom za 2023. godinu predviđena sredstva za snimanje pozorišnih komada, podigla je veliku buru u javnosti. Reagovala je Maja Gojković, ministarka kulture, pozvavši u pismu, upućenom generalnom direktoru RTS-a i Upravnom odboru RTS-a, da se ta odluka preispita jer je „pozorišna građa koja se na ovaj način čuva od zaborava, važan materijal i za naučni i istraživački rad u oblasti istorije pozorišne umetnosti“.

Nakon što je pismo Gojkovićeve stiglo u RTS predsednik UO Branislav Klanšček, tela koje nema pravo da se meša u uređivačku politiku, obratio se Programskom savetu RTS-a koji je preporučio „UO RTS-a da zajedno sa generalnim direktorom u skladu sa zakonskim nadležnostima obezbedi neophodna sredstva i proizvodno-tehničke kapacitete za realizaciju snimanja pozorišnih predstava koje su od značaja za ostvarivanje opšteg interesa građana Srbije“.

***

Bonus video: Branislav Klanšček u Pitajte Đuru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare