Rajko Grlić i Goran Stanković Foto: Vesna Lalić/Dušan Grubin

Srpski reditelj Goran Stanković i legendarni hrvatski sineasta Rajko Grlić dobili su finansijsku podršku Filmske agencije Severne Makedonije za svoja nova ostvarenja.

U kategoriji manjinskih koprodukcija Filmska agencija Severne Makedonije dodelila je 2,8 miliona denara za projekat „Oče naš“ reditelja Gorana Stankovića, dok je filmu „Svemu dođe kraj“ u režiji Rajka Grlića dodeljeno 2,4 miliona denara.

Oba projekta, od kojih je prvi većinska, a drugi manjinska srpska koprodukcija već su dobila novac za sufinansiranje na konkursu Filmskog centra Srbije, preneo je sajt FCS-a.

Reditelji Rajko Grlić i Goran Stanković dobili su prošlog septembra i finansijsku podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo (obojica po 40.000,00 KM).

Stankovićev projekat „Oče naš“ (This and That Productions), reditelju iza kojeg je kratkometražni film „Raž“ (nominovan za Oskara za najbolji studentski film), serije „Jutro će promeniti sve“ i „Nečista krv“, ranije je bio znan po radnom naslovu „Crna Reka“. Scenario su, pored reditelja, potpisali i Ognjen Sviličić, Maja Pelević i Dejan Prćić, a inspirisan je događajima u manastiru Crna Reka.

– Pokušavam da skrojim priču koja se tiče mnogih aspekata jednog sistema, narkomanije, zloupotrebe moći i ljudi koji traže svoj smisao na raznim mestima i na razne načine – kazao je Stanković pričajući o projektu koji govori o centru za „rehabilitaciju“, u kojem su korišćene, u najmanju ruku, brutalne metode lečenja.

Goran Stanković Foto:This and that productions

Kada su ovoj većinskoj srpskoj koprodukciji dodeljivana sredstva na konkursu Filmskog centra Srbije u obrazloženju je, između ostalog, stajalo da pored socijalne važnosti vezane za pitanja o odgovornostii i brizi društva i institucija za zavisnike, intrigantnost i promišljenost scenarija „Crna reka“ daju „dovoljno aduta da se realizuje film velikog potencijala za prikazivanje na međunarodnim festivalima“, uz zaključak:

– Kontroverznost ove priče svakako će privući i ovdašnju bioskopsku publiku, jer je suočavanje sa ekstremnim situacijama potrebno kako bi se napravile korenite promene, u čoveku i društvu i da bismo se otrgli iz opšte letargije.

Rajko Grlić

Hrvatski reditelj Rajko Grlić na filmu „Svemu dođe kraj“ radi već godinama, s Antom Tomićem. Temelj scenarija, kako je naveo Tomić, jeste roman Miroslava Krleže „Na rubu pameti“, koji su adaptirali i smestili u današnje doba, jer je „jako aktuelna ta priča iz 30-ih godina prošlog veka o čoveku koji se u srednjim godinama pobuni protiv sopstvenog života, u kojem mu se sve čini lažnim i pokvarenim“:

Ante Tomić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Dosta smo se udaljili od izvornika, tako da je scenario zapravo ostao samo po motivima Krležinog romana, jer se bavimo kontroverznim kompanijama i bogatim ljudima koji su naizgled stubovi društva, a zapravo su besprizorni kriminalci – objasnio je Ante Tomić.

Bonus video: Čuvari formule u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar