Žare Batinović Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Žare Batinović je bio poznat po saradnji sa Oliverim Dragojevićem, Džibonijem, Bajagom, ali i sa mnogim drugim autorima u regionu.

Splitski reditelj muzičkih spotova Žare Batinović preminuo je juče u splitskom KBC, gde se od sredine januara borio sa koronom i upalom pluća.

Ostaće upamćen po brojnim poznatim muzičkim spotovima. U svojoj bogatoj karijeri režirao je spotove za najveće hrvatske i regionalne zvezde, poput Bajage, Severine, Džibonija, Olivera, TBF, Parnog Valjka…

„Mene spotovi nikad nisu zanimali niti san zna šta su. Zanima me samo film i radia sam u tom smjeru – vuka kabele za rasvjetu i radia asistentske poslove tri godine, bilo mi je bitno samo da sam na snimanju“, priznao je jednom prilkom Batinović.

”Trag u beskraju” Oliver Dragojević

„Trideset godina prijateljstva ne možeš sabiti u jednu sliku takvog genija i boema, a dok smo u isto vrijeme bili pred njim često bespomoćni da ga vratimo na tračnice i da bude bolji prvenstveno prema samom sebi“ , napisao je Džiboni opraštajući se od Batinovića.

Džiboni “Judi, zviri i beštimje“

„Teške boje je najadekvatniji primjer moći spota. Ta pisma je napravila opći nered. Deset miseci ranije je puštena u radijski eter – ništa. Desi se spot i sve se okrene naopako“, rekao je Batinović za spot koji mu je doneo nagradu „Porin“.

Goran Bare i Majke “Teške boje”

„Režiser Žare Batinović u potpunosti je osetio emociju pesme. Što je najbitnije. Kad bih znao da snimam spotove, upravo ovakav bih napravio”, rekao je Momčilo Bajagić Bajaga, kada je snimljen spot za pesmu „Daljina, dim i prašina“.

Bajaga “Daljina, dim i prašina”

„Prerano nas je napustio naš dragi Žare Batinović, redatelj niza spotova za pjesme s početka naše karijere i jedan od najživopisnijih likova sa splitske scene“, napisali su juče momci iz TBF-a.

TBF “Genije”

Van Gogh “Nešto me vuče dole”

Džiboni feat. Damir Urban & Maya Azucena – Posoljeni zrak i razlivena tinta (live)

„Samo jedan put sam radio k’o gospodin čovek, a tada sam imao organizatora kad sam u Zagrebu snimao Parni Valjak. Prvi put sam na set došao poslednji i prvi put otišao prvi. Kad sve radiš sam onda ti nema lakoga…“

Parni valjak “Mir na jastuku”

Daleka obala “80-te”

Doris Dragović “Malo mi za sriću triba”

Bonus video: Snimanje filma „Munje Opet!“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar